Κοσμος

Reuters: 60% λιγότερες δόσεις στην ΕΕ από το εμβόλιο AstraZeneca

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 - Πώς οι μειωμένες ποσότητες αλλάζουν τον προγραμματισμό των εμβολιασμών σε κράτη - μέλη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Εμβόλιο για τον κορωνοϊό © EPA

Η AstraZeneca στέλνει στην Ευρώπη 60% λιγότερες δόσεις από το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό στο πρώτο τρίμηνο του 2021, αποκαλύπτει το Reuters.

Η ποσότητα των δόσεων που θα παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το εμβόλιο της ΑstraZeneca για τον κορωνοϊό θα είναι κατά 60% μειωμένη.

Αυτό μετέδωσε το Reuters, επισημαίνοντας ότι η μειωμένη ποσότητα εμβολίων της AstraZeneca αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η είδηση έρχεται την ώρα που ήδη έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις Βρυξέλλες η εξέλιξη με την Pfizer, η οποία θα παραδώσει μειωμένες παρτίδες από το εμβόλιο της σε σχέση με τα συμφωνηθέντα. Μάλιστα, η Κομισιόν ζήτησε εξηγήσεις από τη Pfizer. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν στηρίξει πολλά στο εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς πρόκειται για ένα φθηνό σκεύασμα με τελείως διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά στη διαχείριση και τη συντήρησή του σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το οποίο απαιτεί βαθιά ψύξη και μετά το άνοιγμα διατηρείται για 5 ημέρες στο ψυγείο.

Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το Reuters μετέδωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει 31 εκατομμύρια δόσεις (αντί για 80 εκατομμύρια) μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Στέλλα Κυριακίδου για εμβόλιο AstraZeneca και μειωμένες δόσεις που θα παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου τοποθετήθηκε επί του θέματος που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παραδόσεις των δόσεων στην Ευρώπη, επισημαίνοντας:

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής Επιτροπής Συντονισμού με τα κράτη-μέλη σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού, εκπρόσωποι της AstraZeneca ανακοίνωσαν καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων σε σύγκριση με τις προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

Εμβόλιο AstraZeneca - Εφόσον η ΕΕ δώσει την άδεια, θα παραλάβει κατά 60% λιγότερες δόσεις από τα συμφωνηθέντα το πρώτο τρίμηνο του 2021
Εμβόλιο AstraZeneca - Εφόσον η ΕΕ δώσει την άδεια, θα παραλάβει κατά 60% λιγότερες δόσεις από τα συμφωνηθέντα το πρώτο τρίμηνο του 2021 © EPA/MASSIMO PERCOSSI

Και πρόσθεσε: «Η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη εξέφρασαν τη βαθιά τους δυσαρέσκεια για το θέμα αυτό. Επιμείναμε σε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα παράδοσης, βάσει του οποίου τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σχεδιάζουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους, με την επιφύλαξη της χορήγησης άδειας κυκλοφορίας. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να επιμένει για μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την προβλεψιμότητα και σταθερότητα των παραδόσεων, καθώς και την επιτάχυνση της κατανομής των δόσεων».

 

 

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επίσπευση στη διαδικασία αδειοδότησης των υποψήφιων εμβολίων για τον κορωνοϊό. Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις των εμβολίων στα κράτη - μέλη.

Εμβόλιο AstraZeneca - Καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων - Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca γνωστοποίησε ότι οι παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη θα είναι μικρότερες από το αναμενόμενο, καθώς υπάρχει «μείωση της παραγωγής» σε εργοστάσιό της.

«Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μία από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού» τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Και συμπλήρωσε: «Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ