Κοσμος

Τζο Μπάιντεν: Η στιγμή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου (video)

Η πρώτη του ομιλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - Λίγο νωρίτερα είχε ορκιστεί και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε σήμερα, 20 Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν, σε μία ιστορική ημέρα. Μαζί του και η Κάμαλα Χάρις, έγινε η πρώτη μαύρη, γυναίκα που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία της χώρας.

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε σε τελετή στο Καπιτώλιο και έγινε μόλις ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ενότητα», λέξη την οποία επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναγνωρίζοντας ότι οι δυνάμεις της βίας και του διχασμού είναι «ισχυρές» και αποτελούν μια «πραγματικότητα». Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα είναι «πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς».

«Στόχος μου να ενώσω την Αμερική, να λειτουργήσουμε μαζί ενωτικά, να βάλουμε στην άκρη φοβίες, εξτρεμισμούς, μόνο με το πνεύμα της ενότητας θα πετύχουμε πολλά, θα σβήσουμε λάθη του παρελθόντος, θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, μόνο αν δώσουμε ασφάλεια και υγείας σε όλους, μόνο τότε θα κάνουμε την Αμερική έναν τόπο ειρήνης. Η Ιστορία μας ήταν μια Ιστορία μαχών, απόκτησης ισότητας. Υπήρχε δαιμονοποίηση, υπήρχε ρατσισμός» τόνισε.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας: «Αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε». Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε: «Θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και την Αμερική». Και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους Αμερικανούς για «ενότητα όχι διχασμό» και για «φως όχι σκοτάδι».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ