Κοσμος

Τζο Μπάιντεν: «Η Δημοκρατία νίκησε» - Η πρώτη ομιλία ως πρόεδρος

Οι αιχμές που άφησε κατά του Ντόναλντ Τραμπ και η λέξη «ενότητα» που επανέλαβε πολλές φορές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζο Μπάιντεν, 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, και η σύζυγός του, Τζιλ
Ο Τζο Μπάιντεν, 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, και η σύζυγός του, Τζιλ © EPA/JIM LO SCALZO

Ενωτικός ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία στην Ουάσινγκτον, έστειλε μήνυμα ότι «η Δημοκρατία νίκησε».

Στην πρώτη ομιλία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας».

Ο Μπάιντεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ενότητα», λέξη την οποία επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναγνωρίζοντας ότι οι δυνάμεις της βίας και του διχασμού είναι «ισχυρές» και αποτελούν μια «πραγματικότητα». Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα είναι «πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς».

«Στόχος μου να ενώσω την Αμερική, να λειτουργήσουμε μαζί ενωτικά, να βάλουμε στην άκρη φοβίες, εξτρεμισμούς, μόνο με το πνεύμα της ενότητας θα πετύχουμε πολλά, θα σβήσουμε λάθη του παρελθόντος, θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, μόνο αν δώσουμε ασφάλεια και υγείας σε όλους, μόνο τότε θα κάνουμε την Αμερική έναν τόπο ειρήνης. Η Ιστορία μας ήταν μια Ιστορία μαχών, απόκτησης ισότητας. Υπήρχε δαιμονοποίηση, υπήρχε ρατσισμός» τόνισε.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας: «Αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε». Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε: «Θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και την Αμερική». Και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους Αμερικανούς για «ενότητα όχι διχασμό» και για «φως όχι σκοτάδι».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε: «Αυτή είναι η μέρα των ΗΠΑ, είναι η μέρα της Δημοκρατίας, είναι μέρα ελπίδας, μία μέρα ιστορική, μία μέρα για το παρόν και το μέλλον. Σήμερα, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όχι μόνο την προσπάθειά μας αλλά και τη μέρα της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η Δημοκρατία είναι τα πάντα. Εδώ που κάποιες μέρες είδαμε βία, είπα ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μετάβαση στον νέο πρόεδρο, θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε το έθνος που όλοι γνωρίζουμε. Ευχαριστώ τους προκατόχους μου, ευχαριστώ τους προηγούμενους ηγέτες που είναι εδώ μαζί μας. Μόλις ορκίστηκα, όπως έχουν κάνει οι προκάτοχοί μου»,ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμα πολλά να διορθώσουμε, πολλά να αλλάξουμε, αλλά και πολλά να κερδίσουμε. Ένας ιός που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια, μας ταλαιπωρεί. Εκατομμύρια δουλειές έχουν χαθεί. Έχουν πεθάνει περισσότεροι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Μας απειλούν ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία. Χρειαζόμαστε ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Θα δώσω όλη μου την ψυχή για τον σκοπό όλης της Αμερικής».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ