- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
81.900 λίρες για το κλειδί στο δωμάτιο που πέθανε ο Ναπολέοντας
11 πλειοδότες έδωσαν «μάχη» για να το κάνουν δικό τους σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s
Ο Ναπολέοντας πέθανε εξόριστος στην Αγία Ελένη και το κλειδί από το δωμάτιό του πωλήθηκε έναντι 81.900 λιρών σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's.
Το κλειδί στο δωμάτιο όπου πέθανε ο Ναπολέοντας, εξόριστος στην Αγία Ελένη, πουλήθηκε έναντι 81.900 λιρών (περίπου 92.000 ευρώ), ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.
Συνολικά 11 πλειοδότες έδωσαν μάχη για να αποκτήσουν το μεταλλικό κλειδί, μήκους 13 εκατοστών, με αποτέλεσμα η τελική τιμή του να ξεπεράσει κατά 16 φορές την αρχική εκτίμηση, που ήταν περίπου 3.000-5.000 λίρες.
Το κλειδί βρέθηκε μέσα σε έναν φάκελο, σε ένα σεντούκι ενός σπιτιού στη Σκωτία, εξήγησε πριν από τη δημοπρασία ο Ντέιβιντ Μακ Ντόναλντ, ειδικός στα βρετανικά έπιπλα. «Η οικογένεια γνώριζε ότι βρισκόταν κάπου εκεί, αλλά ήταν κρυμμένο» πρόσθεσε.
Πώς διατηρήθηκε το κλειδί από το δωμάτιο που πέθανε ο Ναπολέων
Ένας στρατιωτικός, ονόματι Τσαρλς Ρίτσαρντ Φοξ, ο οποίος βρέθηκε στο νησί της Αγίας Ελένης μετά τον θάνατο του Γάλλου αυτοκράτορα το 1821, πήρε μαζί του το κλειδί για να το χαρίσει στη μητέρα του.
Εκείνη ήταν «μεγάλη θαυμάστρια» του Ναπολέοντα, σε σημείο που του έστελνε γλυκίσματα και βιβλία στην εξορία του. Οι απόγονοί του βρήκαν τελικά το κλειδί και αποφάσισαν να το πουλήσουν.
«Βλέπουμε συχνά αντικείμενα που συνδέονται με τον Ναπολέοντα, από σημαντικούς πίνακες μέχρι έπιπλα από κάποια από τις θαυμάσιες κατοικίες του, όμως υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο κλειδί αυτό, κυρίως επειδή προέρχεται από το μέρος όπου ήταν φυλακισμένος και από το δωμάτιο όπου πέθανε» σημείωσε ο Μακ Ντόναλντ.
Ο Φοξ έβγαλε ο ίδιος το κλειδί από την κλειδαριά, μετά τον θάνατο του Ναπολέοντα, όπως έγραψε σε ένα σημείωμά του που φέρει ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 1822 και το οποίο πουλήθηκε μαζί με το αντικείμενο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.