Κοσμος

«Διώξτε τον Τραμπ»: Ρεπουμπλικάνος βουλευτής ζητά να φύγει τώρα

Τι προβλέπει η 25η τροπολογία στο αμερικανικό Σύνταγμα και πώς η ενεργοποίησή της μπορεί να οδηγήσει τον πρόεδρο έξω από τον Λευκό Οίκο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εισβολή στο Καπιτώλιο: Διαδηλωτές του Τραμπ στο εσωτερικό του κτιρίου
Εισβολή στο Καπιτώλιο: Διαδηλωτές του Τραμπ στο εσωτερικό του κτιρίου © EPA/JIM LO SCALZO

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, πληθαίνουν οι φωνές στους Ρεπουμπλικάνους για την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ με βάση την 25ης Τροπολογία.

Στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής βρίσκεται ο Ντόνανλντ Τραμπ στον απόηχο των όσων δραματικών βίωσαν οι ΗΠΑ με την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Τέσσερις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από τα βίαια επεισόδια στο εσωτερικό του εμβληματικού κτιρίου.

Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Άνταμ Κίνζιγκερ ζήτησε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 την προσφυγή στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και «να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης».

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρόεδρος έχει χάσει την επαφή, όχι μόνο με τα καθήκοντά ή ακόμη και με τον όρκο του, αλλά και με την ίδια την πραγματικότητα» πρόσθεσε σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter, ξεθαρίζοντας ότι έφθασε η ώρα για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο Κίνζιγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει μια διαδικασία παραπομπής του Τραμπ στο Κογκρέσο, με σκοπό την καθαίρεσή του, βάσει της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος.

 

Εισβολή στο Καπιτώλιο - Πώς η 25η τροπολογία στο αμερικανικό Σύνταγμα μπορεί να βγάλει Λευκού Οίκου τον Ντόναλντ Τραμπ

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο διαδηλωτών του Τραμπ ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να απομακρυνθεί ένας πρόεδρος από τη θέση του.

Πρώτον, η επίκληση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος. Δεύτερον, η παραπομπή του, ακολουθούμενη από μια καταδίκη στη Γερουσία. Και στα δύο αυτά σενάρια, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Η 25η Τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, αφορά την προεδρική διαδοχή και ανικανότητα. Το εδάφιο 4 αναφέρεται σε καταστάσεις όπου ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του.

Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν εμφανώς στόχο αυτή να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης ισχυριστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και πιο ευρέως και για έναν πρόεδρο που είναι «επικίνδυνα ακατάλληλος» για τη θέση αυτή, όπως στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν. Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Πενς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ