Κοσμος

Τζώρτζια - Επαναληπτικές εκλογές: Γιατί είναι κομβικές

Οι δύο θέσεις στη Γερουσία που καθορίζουν το πώς θα κυβερνήσει τις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρτζια για τις δύο θέσεις στη Γερουσία - Εκλογικό κέντρο στην πρωτεύουσα Ατλάντα
Επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρτζια για τις δύο θέσεις στη Γερουσία - Εκλογικό κέντρο στην πρωτεύουσα Ατλάντα © EPA/TANNEN MAURY

Άνοιξαν οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρτζια, με διακύβευμα τις δύο θέσεις στη Γερουσία που θα κρίνουν το πώς θα κυβερνήσει ο Τζο Μπάιντεν.

Στραμμένα στην Τζώρτζια των ΗΠΑ είναι τα βλέμματα, καθώς άνοιξαν οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές με διακύβευμα το πώς θα κυβερνήσει ο Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εφόσον κερδίσουν τις δύο θέσεις στην Τζώρτζια, τότε θα ελέγχουν και τη Γερουσία.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως μετέδωσε το BBC, λύνει τα χέρια του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα μπορεί με άνεση να περνά σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία χωρίς οι Ρεπουμπλικάνοι να μπορούν να μπλοκάρουν κάποιο νομοσχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν έστω τη μία από τις δύο έδρες στην Τζώρτζια, τότε ο Τζο Μπάιντεν θα βιώσει καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες που αντιμετώπισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη προεδρική του θητεία στις ΗΠΑ. Θα θεωρείται «lame duck», καθώς -πρακτικά- δεν θα μπορεί να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις.

Οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρτζια άνοιξαν στις 07.00 το πρωί της Τρίτης 5 Ιανουαρίου 2021, τοπική ώρα (14.00, ώρα Ελλάδας). Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών Τζον Όσοφ και Ράφαελ Γουόρνοκ δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους απερχόμενους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές Ντέιβιντ Περντιού και Κέλι Λέφλερ.

Ενδεικτικό του πόσο κρίσιμες είναι οι επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρτζια αποτελεί η επίσκεψη τόσο του Τζο Μπάιντεν όσο και του Ντόναλντ Τραμπ στη συγκεκριμένη πολιτεία στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων των δύο κομμάτων.

Επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρζια - Πότε θα ξέρουμε ποιος κέρδισε τις δύο θέσεις στη Γερουσία

Σε δημοσίευμά τους οι New York Times επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα στην Τζώρτζια κρίνει το πώς θα ξυπνήσει η Αμερική την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021.

Αν και πάλι δεν αποκλείεται οι τελικές ανακοινώσεις να καθυστερήσουν λαμβάνοντας υπόψιν ότι σχεδόν το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα είτε με πρόωρη ψηφοφορία ή με επιστολική ψήφο. Ειδικότερα, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο 7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων, έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα.

Έτσι, είναι πιθανό να επαναληφθούν εικόνες από τις αμερικανικές εκλογές, όταν η μαζική εκπροσώπηση των Ρεπουμπλικάνων την ημέρα που άνοιξαν οι κάλπες, έδωσε σημαντικό προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ σε πολιτείες - κλειδιά, με το αποτέλεσμα όμως στη συνέχεια να ανατρέπεται υπέρ του Τζο Μπάιντεν, καθώς η μια επιστολική ψήφος μετά την άλλη Δημοκρατικών ψηφοφόρων άνοιγαν. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη του νικητή.

«Αυτή η πολιτεία από μόνη της μπορεί να αλλάξει την πορεία όχι μόνο των επόμενων τεσσάρων ετών, αλλά της επόμενης γενιάς» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε πρόσφατη ομιλία του στην Τζώρτζια.

Joe Biden speaks at rally for Georgia Senate runoffs

Πολωμένο κλίμα στην Τζώρτζια - Επαναληπτικές εκλογές με υποστηρικτές του Τραμπ να καταγγέλουν νοθεία

Οι επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρτζια πραγματοποιούνται μέσα σε πολωμένο κλίμα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να μην αναγνωρίζει την ήττα του στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου (παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω και τις δύο φορές που έγινε επανακαταμέτρηση) και τους υποστηρικτές του να καταγγέλουν νοθεία.

Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε στην Τζώρτζια και έγινε ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών που νικά στη συγκεκριμένη πολιτεία από το μακρινό... 1992.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ