Κοσμος

Κροατία: Ανακαλύφθηκε κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή (video)

Στον τάφο του βρέθηκε ένας θησαυρός από αντικείμενα και τα οστά μιας γυναίκας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κράνος
Κράνος © YouTube

Ελληνικό κράνος του 7ου αιώνα π.Χ. εντοπίστηκε σε τάφο πολεμιστή στην Κροατία.

Μία σπουδαία ανακάλυψη έγινε στην Κροατία καθώς βρέθηκε ένα ελληνικό κράνος που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. και ήταν θαμμένο δίπλα σε έναν πολεμιστή που ενταφιάστηκε πριν από 2.000 χρόνια.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για ένα «ιλλυρικό κράνος» που έχει διατηρήσει μετά από τόσους αιώνες τον εμβληματικό σχεδιασμό του. Ο αρχαιολογικός όρος «ιλλυρικό κράνος» περιγράφει έναν τύπο ορειχάλκινης περικεφαλαίας που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα κατά τον 8ο και 7ο π.Χ. αιώνα, ειδικά στην Πελοπόννησο, που ήταν και ο τόπος της πρωιμότερης εξέλιξής του. Το όνομα του το έχει πάρει, εσφαλμένα, από την Ιλλυρία, για το λόγο ότι από εκεί προέρχονταν πολλά τέτοια ευρήματα την εποχή που άρχισαν να τα μελετούν οι αρχαιολόγοι.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν και μια δεύτερη σορό, που ανήκει σε μια γυναίκα που θάφτηκε με ένα χάλκινο βραχιόλι στο χέρι. Η ανασκαφή έγινε από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τάφος φέρεται να ανήκει σε Έλληνα στρατιώτη επίλεκτου σώματος.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που έκαναν την ανακάλυψη, αυτός ο τύπος κράνους σταμάτησε να χρησιμοποιείται στα περισσότερα μέρη του ελλαδικού χώρου από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

Greek helmet found buried with warrior who died some 2,000 years ago

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ