Κοσμος

ΕΕ: O Τραμπ φεύγει και οι συνομιλίες με ΗΠΑ και Μπάιντεν ξεκινούν

Ψηλά στην ατζέντα ο τομέας της υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση - σημαία
Ευρωπαϊκή Ένωση - σημαία © Unsplash/ Markus Spiske

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά συνομιλίες με τις ΗΠΑ προκειμένου να θέσει σε νέα βάση τις διατλαντικές σχέσεις μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά από σήμερα συνομιλίες σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης των διατλαντικών σχέσεων ενόψει της αποχώρησης του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ, την ώρα που επιθυμούν να εξετάσουν πέντε ευρείς τομείς της πολιτικής, όπου θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Συγκεκριμένα ο τομέας της υγείας, και ειδικότερα η συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας και η διασφάλιση των κοινών αξιών, στις οποίες περιλαμβάνεται η πίστη στις αρχές της πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας, βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των πρεσβευτών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν σε δια ζώσης συνάντηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Πιθανότατα θα έχει προηγηθεί συνάντηση κορυφής με τηλεδιάσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να συγκροτήσουν μία νέα διατλαντική συμμαχία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδοκά την επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία του Παρισιού, πράγμα που αποτελεί μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τζο Μπάιντεν.

Το σχέδιο για νέα σύμπραξη Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ

Με δημοσίευμά τους οι Financial Times έκαναν λόγο για σχέδιο το οποίο θα παρουσιασθεί τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου με στόχο μία νέα σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεπεράσει τις εντάσεις της περιόδου Τραμπ και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα. Το σχέδιο προτείνει την ανάταξη των ευρωαμερικανικών σχέσεων σε τομείς όπως η θέσπιση ψηφιακού ρυθμιστικού πλαισίου ή η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

«Ως ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες και ως οικονομίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συμφωνούν για την στρατηγική πρόκληση που συνιστά η αυξανόμενη διεθνής αυτοπεποίθηση της Κίνας, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντοτε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή της», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο προτείνει την υιοθέτηση μίας νέας διατλαντικής ατζέντας κατά την διάρκεια συνόδου κορυφής ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ η οποία θα διεξαχθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Οι διατλαντικές σχέσεις θα είναι ένα από τα θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ