- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελβετία: «Φρένο» σε πρωτοβουλία προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Θα επέβαλλε στις ελβετικές επιχειρήσεις νομικές υποχρεώσεις ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών κανόνων στις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό
Η Ελβετία απέρριψε νομοθετική πρωτοβουλία για αυστηρότερες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.
Απορρίφθηκε στην Ελβετία μία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα θέσπιζε αυστηρότερες νομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών κανόνων στις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων gfs.bern, η πρωτοβουλία με την επωνυμία «υπεύθυνες πολυεθνικές» απορρίφθηκε από τουλάχιστον 14 από τα 26 ελβετικά καντόνια, ενώ εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία (50,7% των ψήφων). Ομως για να υιοθετηθεί ένα κείμενο, πρέπει να εγκριθεί τόσο από την πλειοψηφία των εκλογέων όσο και των καντονιών.
Το κείμενο επεδίωκε να υποχρεώσει τις ελβετικές επιχειρήσεις να διασφαλίζουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών κανόνων στις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, καθώς και στις δραστηριότητες των προμηθευτών του ή των εμπορικών τους εταίρων. Θα επέτρεπε επίσης την λογοδοσία των επιχειρήσεων για πράξεις ή παραλείψεις ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων.
«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη ... αλλά είναι μία πρωτοβουλία που είχε τεράστια υποστήριξη ... και βλέπουμε ότι σε ολόκληρη την χώρα έγινε ένας ευρύς διάλογος, ένας διάλογος υγιής που θέτει το ζήτημα των αρχών που θέλουμε να διασφαλίσουμε σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση η Lisa Mazzone, εκπρόσωπος του Ελβετών Πρασίνων, κόμματος που καλούσε σε έγκριση της πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίχθηκε από 130 μην κυβερνητικές οργανώσεις.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της, αλλά τόνισε ότι η κύρια ιδέα της πρωτοβουλίας εγκρίθηκε από την λαϊκή ψήφο, η ιδέα δηλαδή σύμφωνα με την οποία «όσοι ρυπαίνουν ή παραβιάζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποστούν τις συνέπειες».
To ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση), καθώς και οι οργανώσεις υπεράσπισης των επιχειρήσεων καλούσαν σε απόρριψη του κειμένου, με το επιχείρημα ότι θα ζημίωνε τα ελβετικά οικονομικά συμφέροντα .
Το αποτέλεσμα ης ψηφοφορία ανέδειξε το ρήγμα κατά μήκος του γλωσσικού συνόρου της Ελβετίας, με τα γερμανόφωνα καντόνια να απορρίπτουν κατά πλειοψηφία την πρωτοβουλία και με τα γαλλόφωνα να την υπερψηφίζουν.
Συνολικά 64,8% των ψηφοφόρων , για παράδειγμα, καταψήφισαν το κείμενο στο γερμανόφωνο καντόνι του Ζουγκ, όπου βρίσκεται η έδρα της Glencore, εταιρείας πρώτων υλών, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα από την εκστρατεία υπέρ του κειμένου.
Μία από τις αφίσες της καμπάνιας έδειχνε ένα κοριτσάκι μπροστά σε ένα ορυχείο στο Περού που ανήκει σε εταιρεία που ελέγχεται από την ελβετική πολυεθνική.
Με την απόρριψη βαρέων μετάλλων, περί τα 2.000 παιδιά της περιοχής αυτής παρουσιάζουν χρόνια συμπτώματα δηλητηρίασης, υποφέροντας από αναιμία, αναπηρίες έως και παράλυση, σύμφωνα με τους υπερασπιστές της πρωτοβουλίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν επίσης τα παραδείγματα της χρήσης εντομοκτόνων που είναι προ πολλού απαγορευμένα στην Ελβετία, αλλά πωλούνται σε άλλες χώρες από την εταιρεία Syngenta ή της απόρριψης στο περιβάλλον μικροσωματιδίων από την βιομηχανία οικοδομικών υλικών LafargeHolcim στην Νιγηρία.
Για τους υπερασπιστές του «όχι», η πρωτοβουλία κινδύνευε να γίνει αντιπαραγωγική, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αποχωρήσουν από ορισμένες χώρες όπου επενδύουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας, από τον φόβο των αγωγών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρχικά προσποιούμενος μέλος ρωσικής μονάδας drones
Η Lufthansa σχεδιάζει να αφαιρέσει περίπου 20.000 δρομολόγια μέσα στους επόμενους 6 μήνες
Η επιχείρηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα
Τι γνώριζε η οικογένεια και τι λέει ο Τραμπ
Το θέμα οδήγησε ακόμη και σε διαμαρτυρίες έξω από το club
Κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης αποτελεί η στρατιωτική θητεία
Η φωτιά είχε στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2023, όταν κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν έντονη δυσοσμία
Την ίδια στιγμή η United Airlines, έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις εισιτηρίων έως και 20%
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το ευρύτερο αποτύπωμα της γεωπολιτικής κρίσης
Διατηρείται το κόστος δανεισμού - Ο αντίκτυπος του πολέμου στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη
«Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία» - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που εισέβαλε ένοπλος
Το προφίλ του «μοναχικού λύκου» από την Καλιφόρνια - 31χρονος δάσκαλος και προγραμματιστής
Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία μετά τη νέα οδηγία του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Εσπευσμένη απομάκρυνση του προεδρικού ζεύγους μετά από πυροβολισμούς στην εκδήλωση
Εσπευσμένη απομάκρυνση του Αμερικανού προέδρου από τη δεξίωση των ανταποκριτών μετά από πυρά - Τι δήλωσε
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι εκδηλώσεις μνήμης
Χάος και τρόμος όταν ακούστηκαν πυρά - Ασφαλείς ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.