Κοσμος

Για ποια ελληνικά νησιά ζητά αποστρατικοποίηση η Τουρκία

Εξέδωσε τρεις νέες Navtex

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιωτικό μεταγωγικό C-27 στην 130 ΣΜ, στο αεροδρόμιο της Λήμνου
Στρατιωτικό μεταγωγικό C-27 στην 130 ΣΜ, στο αεροδρόμιο της Λήμνου © EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Την αποστρατικοποίηση 6 ελληνικών νησιών ζητά η Τουρκία σε 3 νέες Navtex, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού.

Με τρεις νέες Navtex που εξέδωσε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών.

Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα -διατηρώντας στρατό, αεροπορία και ναυτικό- παραβιάζει τα όσα προβλέπονται στις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Οι τρεις τουρκικές Navtex εκδόθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης και αφορούν τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο, την Ικαρία, την Πάτμο και τη Σαμοθράκη.

Σε ένα από τα πολλά και ξεκάθαρα μηνύματά του προς την Τουρκία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε αναφέρει με νόημα τον Ιανουάριο του 2020: «Ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται». Και είχε προσθέσει: «Η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια».

Από τη μεριά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, στο μήνυμά του για τον φετινό εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 21 Νοεμβρίου 2020, είχε ξεκαθαρίσει: «Όποιος απειλεί, αν κάνει το μοιραίο λάθος, έχουμε τη δύναμη να τον ξαφνιάσουμε δυσάρεστα, έχουμε την ικανότητα να τον κάνουμε να το πληρώσει πολύ ακριβά».

«Καλούμαστε για μία ακόμα φορά να διαψεύσουμε τα όνειρα και τις ιταμές βλέψεις κάθε επίδοξου επιβουλέα και να το πράττουμε με περισσή αυταπάρνηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Έχουμε την ισχύ και τη θέληση να τον κάνουμε να νιώσει αμέσως στο πετσί του το τεράστιο σφάλμα του. Η ψυχή του Έλληνα μαχητή και η τρομακτική δύναμη πυρός των μέσων μας είναι σε θέση να φέρουν, την ώρα που θα χρειαστεί, το νικηφόρο αποτέλεσμα» είχε προσθέσει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ