Κοσμος

Ερντογάν προς ΕΕ: Η Τουρκία αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης

Νέο άνοιγμα από τον Τούρκο πρόεδρο προς τις Βρυξέλλες, την ώρα που συνεχίζονται οι προκλήσεις με το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Βλέπουμε τον εαυτό μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης» δήλωσε ο Ερντογάν, απευθύνοντας νέο κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την πολιτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» συνεχίζει να ακολουθεί η Τουρκία, με τον Ερντογάν να φορά εκ νέου για δεύτερο 24ωρο τον... φιλοευρωπαϊκό μανδύα και να τείνει χείρα φιλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ώρα που το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βάσει της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, ο Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη.

Μιλώντας την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 σε μέλη της κυβέρνησής του, τόνισε πως η Άγκυρα βλέπει τον εαυτό της «ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης». «Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, με την οποία μοιραζόμαστε 600 χρόνια ιστορικών δεσμών» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Και πρόσθεσε: «Καλούμε την ΕΕ να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς μαζί μας, για να τηρήσει την υπόσχεσή τους για πλήρη ένταξη στην Τουρκία».

«Τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη, το μέλλον μας το σχεδιάζουμε να το χτίσουμε μαζί με την Ευρώπη» κατέληξε, μία ημέρα μετά την ανάλογη παρέμβαση που έκανε σε συνέδριο του κόμματος του AKP.

Oruc Reis - Πότε αποχωρεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Υπενθυμίζεται ότι με νέα ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προαναγγέλλει την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρυπίδα στις 29 Νοεμβρίου 2020 -σε μια επανάληψη των εικόνων λίγο πριν από το επόμενο Συμβούλιο της Ευρώπης όπου υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

«Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος "Demre 2B συλλογής δεδομένων" ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου 2020» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις