Κοσμος

Ειδικός του ΠΟΥ δεν αποκλείει τρίτο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη

Χαρακτηρίζει «ελλιπή» την αντίδραση στην ήπειρο σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας στην Ασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασθενής με κορωνοϊό μεταφέρεται με ελικόπτερο από νοσοκομείο στο ανατολικό τμήμα της Γαλλίας
Ασθενής με κορωνοϊό μεταφέρεται με ελικόπτερο από νοσοκομείο στο ανατολικό τμήμα της Γαλλίας © EPA

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρξει τρίτο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη, σύμφωνα με ειδικό του ΠΟΥ.

Ένας ειδικός για την Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού» δήλωσε για την Ευρώπη σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.

Και πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους». Ο Νάμπαρο είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.

Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας κορωνοϊού για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση, καθώς:

  • Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000,
  • η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ
  • η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.

Ειδικός του ΠΟΥ ασκεί κριτική στην Ελβετία που επιτρέπει το σκι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ο Νάμπαρο επεσήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι -με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ- την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις, όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε «ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων».

«Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε» ξεκαθάρισε. «Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;» αναρωτήθηκε.

Εύσημα ΠΟΥ στην Ασία για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον κορωνοϊό

Ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός.

«Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες» ανέφερε.

Και σημείωσε ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί». Και κατέληξε: «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ