Κοσμος

Νόμπελ: Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση για ειρήνευση στην Αιθιοπία

Στις συγκρούσεις εμπλέκεται ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Άμπιι Άχμεντ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την επιβολή ειρήνης στην Αιθιοπία, που ταλανίζεται από συγκρούσεις, όπου εμπλέκεται ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Άμπιι Άχμεντ ζήτησε η επιτροπή των βραβείων.

Ανησυχία για την σύγκρουση στην περιοχή Τιγκρέ στην Αιθιοπία εξέφρασε η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ, απευθύνοντας έκκληση στις εμπλεκόμενες πλευρές να τερματιστεί η βία.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες έχουν διαφύγει στο Σουδάν, ενώ έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για διάπραξη ωμοτήτων μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε ο Άμπε πριν από δύο εβδομάδες εναντίον των τοπικών ηγετών της περιοχής Τιγκρέ επειδή αψηφούν την εξουσία του.

«Η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αιθιοπία και ανησυχεί βαθύτατα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ίδια, η οποία σπάνια εκφράζει άποψη για τις ενέργειες κάποιου που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας τιμήθηκε με το βραβείο αυτό το 2019 για την σύναψη ειρήνης με την Ερυθραία μετά τον καταστροφικό πόλεμο του 1998-2000 και την μακροχρόνια αντιπαράθεση στην μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Επιτροπή «επαναλαμβάνει σήμερα αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, συγκεκριμένα ότι είναι ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να τερματίσουν την κλιμακούμενη βία και να λύσουν τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις με ειρηνικά μέσα», προσθέτει η ίδια στην ανακοίνωση αυτή που απέστειλε με email στο Reuters.

Με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ. Αυτό θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου που είναι η επέτειος του θανάτου του ιδρυτή των βραβείων αυτών, του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ