Κοσμος

Ο Τζο Μπάιντεν, νέος πρόεδρος των ΗΠΑ - Πώς έδιωξε τον Τραμπ

Η νίκη του στις αμερικανικές εκλογές 2020 έβγαλε στον δρόμο τους Αμερικανούς και προκάλεσε ανακούφιση σε ξένους ηγέτες και διασήμους

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και μαζί με την Καμάλα Χάρις, την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο, ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία.

Ο Τζο Μπάιντεν τα κατάφερε. Νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές 2020 και έγινε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει, με υποστηρικτές του Μπάιντεν να «πολιορκούν» τον Λευκό Οίκο και να τραγουδούν «Goodbye» εν χορώ στον Τραμπ. 

Οι ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου 48ώρου, με τον Μπάιντεν να ανατρέπει την αρχική διαφορά από τον Τραμπ σε πολιτείες - κλειδιά και να περνά μπροστά, διευρύνοντας το προβάδισμά του, το οποίο και δεν αποκλείεται να φθάσει στο 5% (όπως εκτιμούσαν αρκετές δημοσκοπήσεις) έρχεται να επιβεβαιώσει την αγαπημένη φράση των Αμερικανών: It ain't over till the fat lady sings.

Η καθοριστικής σημασίας επικράτηση του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ομπάμα, στην Πενσιλβάνια, την πολιτεία-κλειδί με τους 20 εκλέκτορες, «κλείδωσε» τη νίκη του, με το Associated Press και το CNN να ανακοινώνουν ότι αυτός είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Ακολούθησαν πρωτόγνωρες εικόνες. Σχολιαστής του CNN «λύγισε» on air και ξέσπασε σε κλάματα, επισημαίνοντας με νόημα: «Για πολύ κόσμο σήμερα είναι μια καλή ημέρα».

Η Καμάλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έγραψε ιστορία. Το βίντεο που ανήρτησε στο Twitter, το οποίο τη δείχνει να χαμογελά πλατιά και να λέει στον Μπάιντεν ότι «τα καταφέραμε» και «είσαι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ» κάνει τον γύρο του διαδικτύου, όπως και η τρυφερή φωτογραφία με την αγκαλιά που δέχεται από τον σύζυγό της, Doug Emhoff.

Η κόρη των μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα γίνεται η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα πολιτικός που αναλαμβάνει το αξίωμα του αντιπροέδρου. Για τους πολιτικούς αναλυτές η Καμάλα Χάρις είναι το «next best thing» των Δημοκρατικών. Ο άνθρωπος που φέρνει «αέρα ανανέωσης» στο Δημοκρατικό Κόμμα και -εφόσον η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν ξεπεράσει χωρίς συνέπειες τον σκόπελο του κορωνοϊού και διαχειριστεί με επιτυχία μια σειρά από «καυτές» πατάτες (Κοινωνική Δικαιοσύνη, κίνημα Black Lives Matters και οικονομία μεταξύ άλλων)- θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να την προεδρία στις αμερικανικές εκλογές 2020.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 290 εκλέκτορες, 20 περισσότερους απο τον «μαγικό» αριθμό που δίνει πρόεδρο. Εκτός από την Πενσιλβάνια, κέρδισε και στη Νεβάδα, προσθέτοντας άλλους 6 εκλέκτορες και δίνοντας έτσι χαρακτήρα «θριάμβου» στη νίκη του. 

Μέχρι στιγμής ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί το αποτέλεσμα και την ήττα-χαστούκι στις αμερικανικές εκλογές 2020.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές και ο Τραμπ έπαιζε γκολφ

Την ώρα που ήρθαν τα «κακά μαντάτα» έπαιζε γκολφ, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, επιλέγοντας την τακτική του «no comment» μέχρι τελικά να σπάσει τη σιωπή του μέσω Twitter με νέες αναρτήσεις στις οποίες επαναλαμβάνει το αφήγημα για «έγκυρες ψήφους» κ.λπ και την αυθαίρετη άποψη ότι είναι αυτός ο νικητής.

 

 

Σε κάθε περιπτώση, όμως, και ανεξάρτητα από τις νέες προσφυγές που δεν αποκλείεται να κάνει, στις 20 Ιανουαρίου 2021 με βάση το αμερικανικό σύνταγμα πρέπει να έχει έτοιμες τις βαλίτσες του και να παραδώσει τα ηνία της χώρας στον Τζο Μπάιντεν.

Νέο διάγγελμα Μπάιντεν τα ξημερώματα - Η ομιλία της νίκης και τα μηνύματα ενότητας από τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ

Στις 03.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ο μεγάλος νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ θα απευθυνθεί εκ νέου στο αμερικανικό έθνος. Μια ομιλία που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μέχρι στιγμής εμφανίζεται ενωτικός, επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας να υιοθετήσει ένα πανηγυρικό ύφος, παρόλο που τα στοιχεία έδειχναν ότι θα κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη ρητορική μίσους και διχασμού που ακολουθεί σταθερά στις δικές του ομιλίες, ο Τζο Μπάιντεν δεν σταματούσε να στέλνει μήνυμα ενότητας. Κάτι που επανέλαβε και στην πρώτη του δήλωση όταν ανακοινώθηκε η νίκη του.

 

 

Συγχαρητήρια από ξένους ηγέτες στον Τζο Μπάιντεν, τον μεγάλο νικητή των εκλογών

Το πόσο ανακουφίστηκε ολόκληρος ο πλανήτης από την ήττα του Τραμπ φάνηκε και από τις αντιδράσεις των ξένων ηγετών, οι οποίοι έσπευσαν να συγχαρούν τον Τζο Μπάιντεν, την ώρα που στα social media οι διάσημοι έκαναν πάρτι, χορεύοντας και τραγουδώντας που ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός φεύγει απο τον Λευκό Οίκο.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευελπιστεί σε στενότερη συνεργασία και περισσότερη στήριξη σε μια χρονική περίοδο που η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν σταματά και γίνεται όλο και πιο έντονη.

«Θερμά συγχαρητήρια στον Joe Biden, νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, και την Kamala Harris, πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας. Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή είναι το πρώτο βήμα» έγραψε στο Twitter η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αληθινό φίλο της Ελλάδας» τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι οι διμερείς σχέσεις θα γίνουν ακόμη πιο στενές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

 

«Πάρτι» σε Twitter και Instagram από διασήμους που φεύγει ο Τραμπ μετά την τελική επικράτηση Μπάιντεν

Ένας βαθύς αναστεναγμός ανακούφισης, που φθάνει ακόμα και τα όρια της λύτρωσης, βγήκε από τα στήθη πολλών ανθρώπων τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες του πλανήτη, μόλις ανακοινώθηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές 2020.

Μεταξύ αυτών και αρκετοί διάσημοι, οι οποίοι στήριξαν ανοικτά τον Μπάιντεν -τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο υποψήφιο στην αμερικανική ιστορία. Ο Τζο Μπάιντεν, εκτός από τη λεγόμενη «popular vote», δεν σταματά να μαζεύει και εκλέκτορες, καθώς -όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα- μετά την Πενσιλβάνια, κέρδισε και τη Νεβάδα.

Διάσημοι υποστηρικτές του Τραμπ δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα τα... λεφτά το tweet της Cher, η οποία σχολιάζει πως με την επικράτηση Μπάιντεν «οι ΗΠΑ ξαναγίνονται μέρος του κόσμου», ενώ πολύ γέλιο προκαλεί η ανάρτηση με μπόλικο photoshop του Lebron James, την ώρα που η Barbra Streisand το γιορτάζει με ένα τραγούδι.

 

 

 

 

Στα αξιοσημείωτα των αντιδράσεων από τη μεριά των διασήμων στη νίκη Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές 2020, η ανάρτηση που έκανε η Kim Kardashian (σ.σ. σύζυγος του Kanye West, ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ) και η αδελφή της, Kourtney.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις