Κοσμος

Ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ - Νίκησε τον Τραμπ

Και διαδέχεται τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νικητής στις αμερικανικές εκλογές 2020 και εξελέγη 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

O Τζο Μπάιντεν, μετά τη νίκη του στην Πενσιλβάνια, είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και νικητής των αμερικανικών εκλογών 2020.

Όπως μετέδωσε το CNN, το οποίο ανακήρυξε τον Μπάιντεν νικητή σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση - θρίλερ, ο Δημοκρατικός πολιτικός διαδέχεται τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Την είδηση ότι ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μετέδωσε με breaking news στα social media και το Associated Press. Με την επικράτησή του στην Πενσιλβάνια ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει πλέον 284 εκλέκτορες, έναντι 214 του Τραμπ, ξεπερνώντας έτσι τον «μαγικό» αριθμό που βγάζει πρόεδρο στις ΗΠΑ (270 εκλέκτορες), σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε διατελέσει αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Με τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές 2020, η Καμάλα Χάρις γράφει ιστορία καθώς γίνεται η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Μαύρη Αμερικανίδα πολιτικός που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν την είχε επιλέξει για το συγκεκριμένο αξίωμα τον περασμένο Ιανουάριο, προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ. 

Συγκεκριμένα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είχε επισημάνει πως ορισμένοι άνδρες θα μπορούσαν να νιώσουν «προσβεβλημένοι» από τη δέσμευση του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, να επιλέξει μία γυναίκα ως συνυποψήφιά του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Περιορίστηκε σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Ορισμένοι θα πουν είναι μια προσβολή προς τους άνδρες και άλλοι θα πουν ότι είναι ok» είχε πει τότε ο Τραμπ, σε άλλη μια επιθετική δήλωση που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Τελικά, και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το ρητό που λέει «γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος», όπως φαίνεται κα στο βίντεο που ανήρτησε η Καμάλα Χάρις μετά τη νίκη του Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές 2020.

«Τα καταφέραμε Τζο. Θα γίνεις ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ» είπε γελώντας η Καμάλα Χάρις.


Κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές 2020 ο Τζο Μπάιντεν - H πρώτη δήλωση

Εν τω μεταξύ την πρώτη του δήλωση ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ο Τζο Μπάιντεν και ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό για την υποστήριξή του, ενώ υποσχέθηκε καλύτερες ημέρες με περισσότερη ενότητα και ομοψυχία.

Στην γραπτή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Δημοκρατικός πολιτικός αναφέρει ότι τον τιμά η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο αμερικανικός λαός τόσο στον ίδιο όσο και στην Καμάλα Χάρις, τη νέα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

«Αντιμέτωποι με πρωτοφανή εμπόδια, ένας αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισε. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι η Δημοκρατία χτυπά βαθιά στην καρδιά της Αμερικής» ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Με την εκστρατεία να έχει τελειώσει, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον θυμό και τη σκληρή ρητορική και να ενωθούμε ως έθνος» επανέλαβε -κάτι που έκανε και στο διάγγελμά του νωρίτερα όταν ακόμα δεν είχε ανακοινωθεί τελικό αποτέλεσμα και η καταμέτρηση συνεχιζόταν στις πολιτείες - κλειδιά.

«Ήρθε η ώρα η Αμερική να ενωθεί. Και να θεραπευτεί» συνέχισε, υπογραμμίζοντας στη γραπτή του δήλωση μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές: «Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε, αν το κάνουμε μαζί».

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές 2020

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν έκανε και μια ανάρτηση στο Twitter, η οποία συνοδεύεται από ένα εμψυχωτικό βίντεο. «Μπροστά μας έχουμε πολύ σκληρή δουλειά. Σας υπόσχομαι όμως αυτό: Θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών, είτε με ψηφίσατε ή όχι».

Νωρίτερα, ο Δημοκρατικός πολιτικός είχε εμφανιστεί ενωτικός στο νέο του διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος. Μιλώντας στους πολίτες σε prime time ζώνη τηλεθέασης (πρωινές ώρες Σαββάτου, ώρα Ελλάδος) είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να υιοθετήσει ένα πανηγυρικό ύφος, παρόλο που τα στοιχεία έδειχναν ότι θα κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη ρητορική μίσους και διχασμού που ακολουθεί σταθερά στις δικές του ομιλίες, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα ενότητας.

Δείτε πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης στις αμερικανικές εκλογές 2020 μετά την επικράτηση Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια -εξέλιξη που του εξασφαλίζει την προεδρία.

 

Aκολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ