Κοσμος

Εκλογές - ΗΠΑ: Ενωτικός ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του

«Δεν είμαστε εχθροί» ανέφερε, απευθυνόμενος στο έθνος, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών που βρίσκεται μια «ανάσα» από το να εκλεγεί πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανικές εκλογές 2020: Υποστηρικτής του Τζο Μπάιντεν με προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό
Αμερικανικές εκλογές 2020: Υποστηρικτής του Τζο Μπάιντεν με προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Αισιόδοξος για νίκη με ευρεία πλειοψηφία στις αμερικανικές εκλογές 2020 ο Τζο Μπάιντεν, εμφανίστηκε ενωτικός στο διάγγελμά του προς τους πολίτες.

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός στο διάγγελμά του προς τους πολίτες, κρατώντας χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας να υιοθετήσει ένα πανηγυρικό ύφος, παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι θα κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη ρητορική μίσους και διχασμού που ακολουθεί στις δικές του ομιλίες, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα ενότητας.

Αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι αυτός ο νικητής στις αμερικανικές εκλογές 2020, με μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα στους εκλέκτορες, απέφυγε να ανακηρύξει τη νίκη του. Ειδικότερα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωσε το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020 (ώρα Ελλάδος) ότι θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ καθώς το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεγαλώνει στις αμφίρροπες πολιτείες (σ.σ. Πενσιλβάνια, Νεβάδα). Μέχρι στιγμής, τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν αποφύγει να τον ανακηρύξουν νικητή καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων.

«Οι αριθμοί μάς λένε (...) και είναι μια αρκετά πειστική ιστορία: Θα κερδίσουμε την κούρσα», τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η υποψήφιά του για την αντιπροεδρία  Κάμαλα Χάρις και ο ίδιος ήδη συναντώνται με ειδικούς για να προετοιμαστούν για τον Λευκό Οίκο.

«Έχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε» για να «ξεπεράσουμε την οργή» δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για να γιορτάσει τη νίκη του, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που τον δίνουν κατά 99% πρόεδρο. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ξεκάθαρη επίσημη δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα, το επιτελείο Μπάιντεν άλλαξε τακτική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αμερικανοί τον επέλεξαν για να αντιμετωπίσει την πανδημία κορωνοϊού (σ.σ. οι ΗΠΑ είναι πρώτες παγκοσμίως σε κρούσματα και θύματα), να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τον κοινωνικό ρατσισμό (σ.σ. μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, το κίνημα Black Lives Matter έχει βγάλει στους δρόμους εκατομμύρια μαύρους Αμερικανούς που ζητούν ίσες ευκαιρίες).

«Κατέστησαν σαφές ότι θέλουν η χώρα να συσπειρωθεί, όχι να συνεχίσει να διχάζεται» εκτίμησε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του. Και πρόσθεσε ότι ελπίζει να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες εντός της ημέρας.

Joe Biden: We’re going to win this race | US Election 2020

Γιατί ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν διευρύνεται έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε τέσσερις πολιτείες που θα είναι καθοριστικές για το τελικό αποτέλεσμα: την Πενσιλβάνια, την Τζώρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Σημειώνεται ότι σε αριθμό ψήφων σε εθνικό επίπεδο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του κατά 4,4 εκατομμύρια, σε σύνολο 147 εκατομμυρίων ψήφων -αριθμός ρεκόρ. Ωστόσο, στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα δεν έχει καμία σημασία η λεγόμενη «popular vote», καθώς αυτό που μετράει είναι ποιος θα συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες -ο μαγικός αριθμός που βγάζει πρόεδρο στις ΗΠΑ.

biden-amerikanikes-ekloges-psifoi.jpg

Κατά την τέταρτη ημέρα της καταμέτρησης των ψήφων ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με 264 εκλέκτορες έναντι 214 του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον Guardian. Του αρκεί να επικρατήσει στην Πενσιλβάνια, η οποία δίνει 20 εκλέκτορες. Το ίδιο θα συμβεί και αν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίσει σε δύο από τις τρεις άλλες πολιτείες (Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα), όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Αμερικανικές εκλογές 2020: Πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης
Αμερικανικές εκλογές 2020: Πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης © Guardian

«Η ψήφος σας θα καταμετρηθεί. Δεν με νοιάζει πόσο πολύ προσπαθούν κάποιοι να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψω να γίνει» ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν για τις αμερικανικές εκλογές 2020.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να δηλώνει, χωρίς να δίνει στοιχεία για αυτό, ότι υπάρχει νοθεία στις εκλογές, ενώ Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις δικαστικές προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, κάποια μέλη του κόμματος χαρακτήρισαν τις νομικές αυτές προσπάθειες «ανοργάνωτες», ενώ μέχρι στιγμής καμία προσφυγή δεν έχει γίνει δεκτή από τα δικαστήρια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ