Κοσμος

ΗΠΑ: Ισοπαλία- ένα τρομακτικό, μα όχι εντελώς απιθανο σενάριο

Αν ο Μπάιντεν κερδίσει μόνο τη Τζόρτζια, καθε υποψήφιος θα έχει απο 269 εκλέκτορες. Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην εκλογική μάχη Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν υπάρχει και η περίπτωση της ισοπαλίας για το ποιος θα βγει πρόεδρος.

Η νύχτα έφερε καινούργιες καταμετρήσεις στις ΗΠΑ για τις αμερικανικές εκλογές 2020, με εκείνες στη Τζώρτζια να ξεχωρίζει.

Αυτήν τη στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με μόλις 1.000 ψήφους στην πολιτεία, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή ανατροπή και αποκτώντας το προβάδισμα για τους 16 εκλέκτορες της. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταφέρει να το γυρίσει ξανά, τότε ο πρώην αντιπρόεδρος θα φτάσει τους 269 και θα του λείπει μόλις μία ακόμα πολιτεία για να ξεπεράσει τους 270 και να εξασφαλίσει την Προεδρία.

Όμως, το ενδεχόμενο νίκης του Μπάιντεν στη Τζώρτζια δημιουργεί την παράλληλη -αλλά μικρή- πιθανότητα να έχουμε εκλεκτορική ισοπαλία. Αν ο Τραμπ κερδίσει όλες τις υπόλοιπες πολιτείες που δεν έχουν κλειδώσει ακόμα, τότε θα συγκεντρώνει και εκείνος 269 εκλέκτορες, οδηγώντας τη διαδικασία σε αδιέξοδο.

Σε αυτήν την περίπτωση, η εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου περνάει από τα δύο σώματα της νομοθετικής εξουσίας και τους εκπροσώπους των πολιτειών, με κάθε πολιτεία να έχει μία ψήφο· το Κογκρέσο -όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία- επιλέγει τον επόμενο Πρόεδρο, ενώ η Γερουσία -όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κυριαρχούν- επιλέγει τον επόμενο Αντιπρόεδρο. 

Ωστόσο, με τον Τζο Μπάιντεν να μειώνει συνεχώς τη διαφορά στην Πενσυλβάνια, να ανακόπτει το μομέντουμ του Τραμπ στην Αριζόνα και να αυξάνει οριακά τη διαφορά του στη Νεβάδα, οι ελπίδες του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου για νίκες σε αυτές τις τρεις πολιτείες αρχίζουν να λιγοστεύουν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ