- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραμπ: Έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε τον νικητή σήμερα
Γιατί υπάρχει η πιθανότητα καθυστέρησης ανακοίνωσης κάποιων αποτελεσμάτων
Ντόναλντ Τραμπ: Τι δήλωσε λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για το χρόνο ανακοίνωσης του νικητή.
Οι Αμερικάνοι «δικαιούνται να μάθουν τον νικητή» την ημέρα των εκλογών, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα απερχόμενος από τα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στα περίχωρα της Ουάσινγκτον.
«Έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε τον νικητή την 3η Νοεμβρίου», επισήμανε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε δηλώσεις του στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.
Η μεγάλη συμμετοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων στην επιστολική ψήφο θα μπορούσε να καθυστερήσει την καταμέτρηση των ψήφων κι επομένως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Γιατί ενδέχεται να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα
Οι Δημοκρατικοί δίνουν μάχη για να κερδίσουν τις 14 έδρες της Γερουσίας που θα ανανεωθούν στις σημερινές εκλογές και θα τους έδιναν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, όμως τα τελικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον πέντε από αυτές τις εκλογικές διαδικασίες μπορεί να μην γίνουν γνωστά προτού να περάσουν αρκετές ημέρες ή ακόμη και μήνες.
Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν θα τερματίσουν την πολιτική καριέρα ή θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε 12 Ρεπουμπλικάνους και 2 Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Μεταξύ εκείνων που «κινδυνεύουν» να χάσουν τις έδρες τους είναι ο στενός σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στη Νότια Καρολίνα και η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς στο Μέιν.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, είπε ότι οι πιθανότητες να διατηρήσει το κόμμα του τον έλεγχο του Σώματος αυτού είναι «50-50».
Με βάση τρεις δημοσκοπήσεις, αυτή η πρόβλεψη είναι μάλλον αισιόδοξη.
Οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μπορεί να εξασφαλίσουν ακόμη και 55 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, κάτι που θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια θα είχαν υπό τον έλεγχό τους και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, αφού αναμένεται ότι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων (435 έδρες).
Οι αρχές και στελέχη των κομμάτων σε πολλές αμφίρροπες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και δύο όπου διεξάγονται εκλογές για τη Γερουσία, το Μίσιγκαν και την Αϊόβα, ανέφεραν ότι σήμερα παρατηρήθηκε έξαρση των «αυτοματοποιημένων τηλεφωνικών κλήσεων» με τις οποίες καλούνταν οι πολίτες να μην πάνε στα εκλογικά κέντρα, για διάφορους απίθανους λόγους.
«Λαμβάνουμε αναφορές για πολλαπλά αυτοματοποιημένα μηνύματα που απευθύνονται στους κατοίκους του Φλιντ (σ.σ. στο Μίσιγκαν) και τους λένε ότι, επειδή υπάρχει μεγάλη ουρά, θα ψηφίσουν αύριο», έγραψε στο Twitter η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας αυτής Ντέινα Νέσελ. «Προφανώς αυτό είναι ΨΕΥΔΕΣ και μια προσπάθεια να κατασταλεί η ψήφος», πρόσθεσε.
Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι το FBI δέχεται καταγγελίες για τέτοιες κλήσεις και στην Αϊόβα, όπου ο γερουσιαστής Τζόνι Ερνστ δίνει μάχη στήθος με στήθος απέναντι στην Δημοκρατική Τερέζα Γκρίνφιλντ.
Για να αποσπάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί χρειάζεται να κρατήσουν τις έδρες που ήδη έχουν και να κερδίσουν άλλες τρεις, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν ή τέσσερις, αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, τότε σε περίπτωση ισοψηφίας (50-50) στη Γερουσία την καθοριστική ψήφο θα δίνει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.
Τα αποτελέσματα σε ορισμένες από αυτές τις εκλογές δεν θα γίνουν γνωστά παρά μόνο αύριο, λόγω του μεγάλου όγκου των επιστολικών ψήφων. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη τεσσάρων γερουσιαστών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενδέχεται να σημειωθεί στην Αριζόνα και το Μέιν. Στην Τζόρτζια, εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, θα διεξαχθεί στις 5 Ιανουαρίου.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τους έξι ανθρώπους που έχουν προσβληθεί, τρεις έχουν πεθάνει και ένας νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Νότια Αφρική
Δεν εγκαταλείπω τη συνεργασία με τον Αμερικανό πρόεδρο, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος
Έθεσε υποψηφιότητα για την γαλλική προεδρία στις εκλογές το 2012, το 2017 και το 2022
Το σχέδιο 14 σημείων που παρουσίασε το Ιράν
Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο
Η πρόταση 14 σημείων που διαβίβασε μέσω του Πακιστάν το Ιράν στις Ηνωμένες Πολιτείες
18χρονη κατηγορεί τον influencer που έχει γίνει γνωστός ως πρόσωπο της τάσης «looksmaxxing»
Συμφώνησε στην 3η κατά σειρά αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής
Ο αλγόριθμος που «έτρεξαν» επιστήμονες και οι αντιδράσεις
Σκληρές εικόνες στο βίντεο ντοκουμέντο από το έγκλημα
Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη νέα ειρηνευτική πρόταση
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της για τα potty party
Οι χώρες παρατήρησαν για πρώτη φορά νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα σε δράση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία είχαν προηγουμένως άρει παρόμοιους περιορισμούς στους δικούς τους εναέριους χώρους
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Τι σημαίνει μια «παγωμένη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.