Κοσμος

Οι γκάφες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Aπο το covfefe ως το λάθος γράψιμο του ονόματος της γυναίκας του

Γιώργος Πουλιόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μερικές από τις γραπτές και προφορικές γκάφες που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του

Από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε τη φήμη του γκαφατζή προέδρου αντίστοιχη, ίσως και ανώτερη, με εκείνη που είχε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος. 

Εδώ είναι μερικά από τα «highlights» της προεδρίας του. 

11 Ιουλίου αντί για 11 Σεπτεμβρίου

Η συγκεκριμένη γκάφα έγινε πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα.

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας. Θα περίμενε κανείς πως ένας άνθρωπος που διεκδικεί ίσως το σημαντικότερο αξίωμα του κόσμου να θυμάται το πότε συνέβη αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός. Αλλά ο Τραμπ δεν ήταν οποιοσδήποτε υποψήφιος. 

«Ήμουν εκεί κάτω και είδα τους αστυνομικούς μας και τους πυροσβέστες μας, ήμουν εκεί την 11 Ιουλίου», είχε πει το 2016 σε μία προεκλογική ομιλία του στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. «Εκεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, μόλις κατέρρευσε, είδα τους γενναιότερους ανθρώπους που έχω ποτέ δε σε δράση»

«Thighland»

Σε μια ομιλία του σε εργοστάσιο της Whirpool στο Οχάιο ο πρόεδρος είπε το όνομα μιάς χώρας λάθος. Ο Τραμπ αναφέρθηκε σε ένα μέρος που λέγεται «Θάιλαντ», (Thighland) εννοώντας πιθανότατα την Ταϊλάνδη (Τhailand) καθώς σχολίαζε την επιλογή αμερικανικών επιχειρήσεων να μεταφέρουν εργοστάσια τους στο εξωτερικό. 

Έγραψε λάθος το όνομα της γυναίκας του

Τον Μάιο του 2019 η Μελάνια Τραμπ νοσηλεύτηκε για μία εβδομάδα στο νοσοκομείο για θεραπεία στα νεφρά.

Όταν επέστρεψε ο Τραμπ υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία πίσω στον Λευκό Οίκο με ένα πανηγυρικό tweet.

«Eίναι υπέροχο να έχουμε πίσω στον Λευκό Οίκο την Πρώτη Κυρία. Η Μέλανι (Melani) νιώθει και είναι πολύ καλά. Σας ευχαριστούμε όλους για τις ευχές και τις προσευχές σας». 

Ο Τραμπ κατάλαβε γρήγορα πως είχε γράψει λάθος το όνομα της γυναίκας του και το έγραψε ξανά με τη σωστή αυτή τη φορά ορθογραφία. 

Πουέρτο Ρίκο

«Έφυγα από το Τέξας, έφυγα από τη Φλόριντα, έφυγα από τη Λουϊζιάνα και πήγα στο Πουέρτο Ρίκο» είπε σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τις καταστροφές από τον τυφώνα Μαράια λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

«Και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Παρθένων Νήσων», πρόσθεσε ο Τραμπ φαίνoντας να μην γνωρίζει πως οι Παρθένες Νήσοι είναι αμερικανικό έδαφος, άρα εκείνος είναι πρόεδρος τους. Το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι πως ο Τραμπ εννοούσε πως συναντήθηκε με τον κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο.

Covfefe

 Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου 2017 ο Τραμπ έγραψε στο Twitter «Παρά την συνεχή αρνητική μιντιακή covfefe» (Despite the constant negative press covfefe). Έξι ώρες μετά έσβησε το tweet υπονοώντας πως είχε χρησιμοποιήσει την (ακατανόητη) λέξη επίτηδες. Αρκετά ΜΜΕ υπέθεσαν πως ο πρόεδρος ήθελε να γράψει τη λέξη κάλυψη (coverage). O εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αναφερόμενος στο θέμα είπε πως «ο πρόεδρος και ένας μικρός αριθμός ανθρώπων ξέρουν ακριβώς τι εννοούσε». 

Το Covfefe έγινε γρήγορα viral δημιουργώντας άπειρα memes και αστεία αλλά ταυτόχρονα έγινε και αντικείμενο ανάλυσης από ειδικούς της γλώσσας.

 

Iσπανική γρίπη

Γενικότερα η σχέση του προέδρου Τραμπ με τις πανδημίες είναι τουλάχιστον προβληματική. Έτσι σε μία συνάντηση με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 βοήθησε στον τερματισμού του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας πόλεμος που άρχισε δύο δεκαετίες αργότερα.

Αργότερα αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν πως ο πρόεδρος αναφέρονταν στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος τελείωσε τη χρονιά που ξεκίνησε η πανδημία της ισπανικής γρίπης.

Αλλά το αν η ισπανική γρίπη οδήγησε στον τερματισμό του πολέμου, όπως ισχυρίστηκε ο Τραμπ, σηκώνει πολύ συζήτηση. 

Η πανδημία της γρίπης έπληξε όλους τους στρατούς, προκάλεσε 100.00 θανάτους ανάμεσα στους στρατιώτες, εκατομμύρια δεν μπόρεσαν εξαιτίας της να πολεμήσουν», αναφέρουν οι ακαδημαϊκοί  Peter C Wever και Leo van Bergen.

«Παρόλα αυτά παραμένει ασαφές στο αν η πανδημία της γρίπης έπαιξε κάποιο ρόλο στην εξέλιξη και την έκβαση του πολέμου», προσθέτουν. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ