Κοσμος

Κορωνοϊός: Απεβίωσε ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος

Τι υποστήριζε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος
O μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος © orthodoxia.info

Κορωνοϊός: Απεβίωσε ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλάσσιας Αμφιλοχίας μετά από επιπλοκές- Είχε βρεθεί θετικός στις 6 Οκτωβρίου.

Απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής (30/10) και μετά από επιπλοκές από τον κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Ποντγκόριτσα, μετά από διάγνωση στις 6 Οκτωβρίου ότι έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. 

Ο Αμφιλόχιος, ο οποίος αποτελούσε τον πρώτο τη τάξει στην ιεραρχία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, ήταν 82 ετών και είχε μεγάλη πολιτική επιρροή.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είχε έντονη δράση στα εκκλησιαστικά ζητήματα που προέκυψαν στο Μαυροβούνιο μετά την ψήφιση, τον Δεκέμβριο του 2019, του νέου νόμου για τις ««θρησκευτικές ελευθερίες και τη νομική υπόσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων». Ο νόμος αυτός προβλέπει τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι θρησκευτικές κοινότητες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918, όταν το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων. Ο Αμφιλόχιος υποστήριζε ότι ο νέος νόμος στοχεύει στην απόσπαση από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ναών και μοναστηριών και την παραχώρησή τους στη σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (CPC). Για τον λόγο αυτό τέθηκε επικεφαλής κινητοποιήσεων με τη συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών, σε καθημερινή βάση, που αντιδρούσαν στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Οι κινητοποιήσεις αυτές που οργάνωσε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος επηρέασαν την πολιτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο και στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Αυγούστου, το Σοσιαλιστικό κόμμα του Μίλο Τζουκάνοβιτς, μετά από τρεις δεκαετίες στην εξουσία, αναγκάστηκε να περάσει στην αντιπολίτευση.

Αρνείτο να εφαρμόσει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος, τους περασμένους μήνες, επανειλημμένως παραβίαζε τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας που επέβαλε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Τον περασμένο Ιούνιο είχε συλληφθεί και κρατήθηκε ως προεξάρχων λιτανείας, η οποία είχε απαγορευθεί για λόγους κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μάλιστα, σε κήρυγμά του είχε τονίσει: «Είναι καλό οι επιστήμονες να βρουν ένα εμβόλιο που θα θεραπεύσει αυτόν τον ιό, ο οποίος έχει μολύνει ανθρώπους και έθνη στην εποχή μας, αλλά μέχρι να βρεθεί, διαθέτουμε ένα εμβόλιο που λειτουργεί επί αιώνες: το προσκύνημα του λειψάνου του Αγίου Βασιλείου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ