Κοσμος

Μονή της Χώρας: Αναβλήθηκε το αυριανό άνοιγμα ως τζαμί

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μονή της Χώρας
Η Μονή της Χώρας

Aναβλήθηκε το άνοιγμα αύριο της Μονής της Χώρας σε τζαμί, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Το άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμί ανέβαλε η Τουρκία όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μέσω Twitter η Διεύθυνση «το άνοιγμα για προσευχή του Καριγιέ Τζαμί (πρώην Μονή της Χώρας) στην Κωνσταντινούπολη, αναβλήθηκε λόγω των συνεχιζόμενων εργασιών (μετατροπής σε τζαμί)». 

Αύριο, Παρασκευή δε, επρόκειτο να γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στον περίφημο ναό της χωριατοσύνης στην Κωνσταντινούπολη που λειτουργεί ως μουσείο. 

Το τζαμί είχε προγραμματιστεί να ανοίξει για το ναμάζ (ή σαλάχ, έναν από τους Πέντε Πυλώνες της πίστης του Ισλάμ) στις 3 Οκτωβρίου.

Να θυμίσουμε πως η Άγκυρα πήρε την απόφαση και ανακοίνωσε τη μετατροπή σε τζαμί τον περασμένο Αύγουστο.

ΥΠΕΞ για Μονή Χώρας: Έκθετη ξανά η Τουρκία στη διεθνή κοινότητα

Μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας», σημειώνει, το ΥΠΕΞ.

«Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της", προσθέτει και τονίζει:

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα».

«Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ