Κοσμος

DW: Τραμπ εναντίον Μπάιντεν από ψυχαναλυτική σκοπιά

Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελάνια Τραμπ - Ντόναλντ Τραμπ - Τζο Μπάιντεν
Μελάνια Τραμπ - Ντόναλντ Τραμπ - Τζο Μπάιντεν © EPA

Στην τελική ευθεία της αναμέτρησης των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ο γερμανικός Τύπος ψυχαναλύει Τραμπ και Μπάιντεν, όπως αναφέρει η Deutsche Welle

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο γερμανικός τύπος εστιάζει στους δύο υποψηφίους προέδρους, που μπαίνουν στην τελική ευθεία της αναμέτρησης, όπως περιγράφει η  Deutsche Welle. 

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Στην ψυχανάλυση υπάρχει το φαινόμενο της προβολής. Ένα άτομο προβάλει τις επιθυμίες, τους φόβους ή τις ανησυχίες του σε ένα άλλο άτομο. Η προβολή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Τα προβλήματά του μεταφέρονται σε κάποιον άλλο (…) To πώς λειτουργεί η προβολή στην πολιτική μπορεί κανείς να το καταλάβει από το τελευταίο ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ (…) κατηγόρησε με κάθε σοβαρότητα τον Τζο Μπάιντεν ότι είναι διεφθαρμένος, ότι έλαβε χρήματα από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα. Ο Τραμπ πιστεύει είτε ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι είναι πολύ ηλίθιοι, είτε ότι ξεχνούν εύκολα (…) Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν είναι το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές (…) H απόπειρα του Τραμπ να τον παρουσιάσει ως έναν ξεμωραμένο γέρο ή να του προσάψει την ταμπέλα του "ριζοσπαστικού, αριστερού, αναρχοκομμουνιστή“ απέτυχε (…)  Ωστόσο το πρόβλημα των ΗΠΑ δεν είναι ο Χάντερ Μπάιντεν (σσ: ο γιος του Μπάιντεν), αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι περισσότεροι πολίτες στις ΗΠΑ».

Από την πλευρά της η Berliner Zeitung εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δεν έχει ακόμη κριθεί και ότι ενδέχεται μέχρι την τελευταία στιγμή να υπάρξουν εκπλήξεις. Όπως παρατηρεί:

«Ο αποφασιστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο το θέαμα στα ΜΜΕ, όσο η κατάσταση της οικονομίας. Πριν από τέσσερα χρόνια όλα τα ΜΜΕ έβλεπαν ως νικήτρια τη Χίλαρι Κλίντον. Σε καμία δημοσκόπηση δεν είχε προηγηθεί ο Τραμπ. Τα δημοσκοπικά ινστιτούτα είχαν υποτιμήσει το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι τείνουν  να κρατούν την απόφαση για τον εαυτό τους όταν πρόκειται για υποψηφίους που προκαλούν πόλωση. Και το 2016 μπορούσε κανείς να προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, απλά έπρεπε να κοιτάξει προσεκτικά τα οικονομικά στοιχεία (…)

»O Tραμπ διακηρύσσει ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί για όλους και ότι η ανάκαμψη μετά την άνοιξη που πέρασε θα είναι ιστορική. Θέλει μάλιστα να ανακοινώσει νέα οικονομικά στοιχεία πριν τις εκλογές, τα οποία θα μπορούσαν  να εμπνεύσουν και πάλι τους ψηφοφόρους.  Αυτό που προκαλεί έκπληψη είναι ότι ο Μπάιντεν δεν έπαιξε το χαρτί της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά εστιάζει στον φόβο των συνταξιούχων ότι θα πεθάνουν για τον κορωνοϊό. Ο Τραμπ με τη σειρά του προσπαθεί να σχετικοποιήσει αυτή τη δυσάρεση εξέλιξη και υποκινεί τον φόβο κατά του "κομμουνισμού“. Λέει ότι ο Μπάιντεν θα αυξήσει δραστικά τους φόρους  και θα προκαλέσει άμεση οικονομική ζημιά στις οικογένειες. Είναι πιθανό ότι ο Τραμπ θα επιχειρήσει την καθοριστική κίνηση την τελευταία στιγμή. Ποια θα μπορούσε να είναι;  Καλύτερα να μην ξέρουμε».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle / Süddeutsche Zeitung / Berliner Zeitung

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ