Κοσμος

Σκότωσε και τεμάχισε τους γονείς του γιατί δεν θα τον συντηρούσαν

Το έγκλημα που συγκλόνισε τις ΗΠΑ για την αγριότητά του - Το δικαστήριο θα συνέλθει εκ νέου στις 19 Νοεμβρίου

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
joel-guy-jr.jpg

Υπόθεση Τζόελ Γκάι Τζούνιορ: Δολοφόνησε και τεμάχισε τους γονείς του γιατί δεν θα τον συντηρούσαν μετά τα 30

Ο 61χρονος Τζόελ Γκάι κι η 55χρονη γυναίκα του Λίζα ήταν ένα ζευγάρι μηχανικών, αγαπημένο και παντρεμένο 31 χρόνια. Το  2016, τη γιορτή των Ευχαριστιών στις 24 Νοεμβρίου, την πέρασαν με  τα παιδιά τους: Τον μοναχογιό τους Τζόελ Γκάι τζούνιορ, 29 ετών, και τις τρεις κόρες του Τζόελ του πρεσβύτερου από τον πρώτο του γάμο, καθώς και δυο εγγόνια του.  Ο Τζόελ, ο πατέρας, είχε ήδη βγει στη σύνταξη. Η Λίζα εργαζόταν ακόμη, μόνο και μόνο για να συντηρεί τον γιο τους και τις σπουδές του, αλλά στο τέλος του μήνα επρόκειτο και αυτή να συνταξιοδοτηθεί. Το σπίτι τους ήταν ήδη προς πώληση και σε μια βδομάδα θα μετακόμιζαν.  

Ο Τζόελ Τζούνιορ είχε έρθει την Τετάρτη 23  Νοεμβρίου από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Μπατόν Ρουζ, όπου φοιτούσε επί εννιά χρόνια φιλοδοξώντας να γίνει πλαστικός  χειρουργός. Έμενε στον ξενώνα τους, και ήταν πολύ ομιλητικός και ευδιάθετος – πράγμα σπάνιο γι’ αυτόν. Η αργία κύλησε ευχάριστα, με κουβέντες και το πατροπαράδοτο δείπνο.  Την Παρασκευή το βράδυ είχαν φύγει όλοι, εκτός από τον Τζόελ Τζούνιορ.

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου η αστυνομία στο Νοξ Κάουντι, όπου έμεναν οι  Γκάι, δέχεται μια κλήση από το γραφείο της Λίζας. Δεν έχει εμφανιστεί στη δουλειά, δεν έχει ειδοποιήσει ότι θα λείψει και δεν απαντάει στα τηλέφωνα. Ζητούν από την αστυνομία να ελέγξει το σπίτι της, αν η Λίζα είναι καλά στην υγεία της. Σε μισή ώρα δυο αστυνομικοί  βρίσκονται έξω από το σπίτι. Χτυπούν το κουδούνι, δεν ανοίγει κανείς, αλλά δεν υπάρχει κανένα  ανησυχητικό σημάδι και φεύγουν. Οι εργοδότες της Λίζας ωστόσο επιμένουν και έτσι η αστυνομία επισκέπτεται εκ νέου το σπίτι. Μια πλαϊνή πόρτα δεν έχει χερούλι και από την τρύπα που υπάρχει βγαίνει ζεστός αέρας και έντονη μυρωδιά χλωρίνης. Στο φουαγιέ τις εισόδου φαίνονται πεσμένες σακούλες με ψώνια. Ανακοινώνοντας φωναχτά την παρουσία τους, οι τέσσερις αστυνομικοί παραβιάζουν το γκαράζ και μπαίνουν από το πορτάκι στην κουζίνα. Ο χώρος είναι ακατάστατος, ενώ η ηλεκτρική κουζίνα είναι αναμμένη. Επάνω της, μια κλειστή κατσαρόλα. Σηκώνουν το καπάκι και έντρομοι βλέπουν μέσα το κεφάλι της Λίζας. Προχωρούν επιφυλακτικά ανεβαίνοντας τα σκαλιά προς τον επάνω όροφο, με όπλα προτεταμένα, φωνάζοντας, ενώ το μόνο που ακούγεται είναι το βραχνιασμένο γάβγισμα ενός σκύλου. Στους τοίχους και στη μοκέτα σκούροι λεκέδες και πιτσιλιές από αίμα. Το μεγάλο μπάνιο είναι καλυμμένο με πλαστικό, ενώ μια μάνικα είναι αφημένη μέσα στη μπανιέρα.  Δίπλα στους δυο νιπτήρες, ακουμπισμένα ένα μαχαίρι, σουγιάδες και δυο μεγάλα πλαστικά δοχεία που περιέχουν ανθρώπινα μέλη βυθισμένα σε διαβρωτικό υγρό. 

Parents dismembered by son on Thanksgiving after telling him he's cut-off financially

Στο υπνοδωμάτιο κομμένα και στοιβαγμένα ρούχα και ένα αερόθερμο ρυθμισμένο στην ανώτατη ένδειξη των 40 βαθμών. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Οι αστυνομικοί κλείνουν τον αερόθερμο και συνεχίζουν την έρευνα.  Στο δωμάτιο με τα όργανα γυμναστικής αίματα καλύπτουν τους τοίχους.  Αστυνομικοί της Σήμανσης καταγράφουν κάθε στοιχείο. Πάνω στο άδειο από σκεπάσματα κρεβάτι βρίσκεται το πιο σημαντικό: ένα σακίδιο που περιέχει και μια λίστα με σημειώσεις. «Να πάρω φονικά μαχαίρια», «να πάρω μπαλτά για σπάσιμο κόκκαλων», «να ρίξω υπολείμματα στην αποχέτευση, όχι στα σκουπίδια», «να ρυθμίσω τη θέρμανση ψηλά ώστε να λιώσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα», «να ρυθμίσω το τηλέφωνό της για να μου στείλει ένα μήνυμα κειμένου αργά την Κυριακή –απόδειξη ότι ήμουν στο Μπατόν Ρουζ και ότι ήταν ζωντανή», «να καθαρίσω το σπίτι με χλωρίνη»…

Ο δολοφόνος είχε κάνει μια λεπτομερή προμελέτη της δολοφονίας του ζευγαριού, του διαμελισμού και της εξαφάνισης  των σωμάτων τους. Το σακίδιο και οι σημειώσεις ανήκαν στον Τζόελ Τζούνιορ, τον μοναχογιό του ζευγαριού.

Η αστυνομία θεωρεί τον Τζόελ Γκάι Τζούνιορ ύποπτο. Πολλά είδη από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στους φόνους, στον διαμελισμό και την καταστροφή των σωμάτων είχαν αγοραστεί από στο κατάστημα Walmart. Με τη βοήθεια πρακτόρων του τοπικού παραρτήματος του FBI παίρνουν το βίντεο παρακολούθησης από το Wallmart στο Μπατόν Ρουζ, όπου φαίνεται ο Τζόελ να αγοράζει πέντε ημέρες πριν τη γιορτή των Ευχαριστιών αντικείμενα που βρίσκονται τώρα στο σπίτι των γονιών του, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν στους φόνους και στην απόπειρα καταστροφής των σωμάτων τους.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2016 έξω από το διαμέρισμά του στο Μπατόν Ρουζ. Του απαγγέλθηκαν πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων δύο κατηγοριών προμελετημένης δολοφονίας και περιύβρισης νεκρού.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2020, τέσσερα χρόνια μετά το έγκλημα, άρχισε η δίκη του, η οποία κράτησε πέντε ημέρες. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο Τζόελ Γκάι Τζούνιορ είχε θυμώσει πολύ  με τους γονείς του, επειδή σχεδίαζαν να πάψουν να τον συντηρούν. Μετά τα Χριστούγεννα θα έπρεπε να βρει δουλειά και να συντηρεί τον εαυτό του –πράγμα που δεν είχε κάνει ποτέ στη ζωή του. Τα χρήματα ήταν το κίνητρο των φόνων. Σκόπευε να εισπράξει 500.000 δολάρια από την ασφάλεια ζωής της μητέρας του (στις σημειώσεις του έγραφε ότι «αν αυτός έχει βγει από τη μέση, όλα τα λεφτά είναι δικά μου»).

Οι ένορκοι προειδοποιήθηκαν  για το σοκαριστικό θέαμα φωτογραφιών και βίντεο που τράβηξε η αστυνομία – φυσικά πολλά σημεία ήταν σκόπιμα θολά. Στις καταθέσεις τους οι πρώτοι στον τόπο του εγκλήματος αστυνομικοί είπαν ότι οι εικόνες και οι μυρωδιές είναι ένας απερίγραπτος εφιάλτης που αγωνίζονται να σβήσουν από τη μνήμη τους. Ο επικεφαλής ντετέκτιβ είπε χαρακτηριστικά ότι στοιχειώνουν τα όνειρά του.

Οι κόρες του Τζόελ Γκάι του πρεσβύτερου από τον προηγούμενο γάμο του και οι αδελφές του κατέθεσαν πώς τα θύματα ανυπομονούσαν να συνταξιοδοτηθούν, πράγμα που σήμαινε επίσης τον τερματισμό της οικονομικής υποστήριξής τους στον ενήλικο γιο τους.

Οι ένορκοι είδαν το βίντεο ασφαλείας από το Walmart με τον κατηγορούμενο να ψωνίζει καθαριστικά το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ενώ τρεις ώρες νωρίτερα στο ίδιο Walmart η μητέρα του έκανε τα ψώνια μπακαλικής που βρήκαν οι αστυνομικοί στο φουαγιέ. Είδαν επίσης το βίντεο από το Walmart του Μπατόν Ρουζ πέντε ημέρες πριν από τις δολοφονίες με τον κατηγορούμενο να αγοράζει τα δοχεία (που γέμισε με διαβρωτικό υγρό και βύθισε τους κορμούς και άλλα μέλη σώματος των γονιών του).

Η υπεράσπιση βασικά επισήμανε το καθαρό ποινικό μητρώο, έως τότε, του κατηγορουμένου.

Ο Τζόελ Γκάι Τζούνιορ κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (δεν είναι σαφές γιατί η Εισαγγελία δεν επεδίωξε τη θανατική ποινή).

Closure to the Nightmare: Family of Joel Guy Jr.'s victims speak after guilty verdict

Το έγκλημα συγκλόνισε τις ΗΠΑ για την αγριότητά του. Διαπράχθηκε σε μια ακριβή γειτονιά και αφορούσε άτομα αγαπητά και ενταγμένα στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Σύμφωνα με το Court-TV ήταν «το πιο ανατριχιαστικό έγκλημα που κάλυψε ποτέ το κανάλι.

Η παρακολούθηση της δίκης μου άφησε την απορία αν ερευνήθηκε ποτέ η ψυχική του υγεία του κατηγορουμένου. Οι σημειώσεις του δείχνουν ότι είναι συγκροτημένος, ορθογράφος, αλλά το κομμένο κεφάλι στην κατσαρόλα είναι συνδεδεμένο με ψυχωτικά άτομα ή άτομα που βιώνουν ψυχωτικά επεισόδια. Σχετικά με αυτό δεν ειπώθηκε τίποτα. Επίσης, είναι απορίας άξιον που αφού κόπιασε τόσο να προμελετήσει, να διαπράξει το έγκλημα και τα υπόλοιπα, εγκατέλειψε τόσα στοιχεία και έφυγε αφήνοντας πίσω το σακίδιο με τις σημειώσεις του.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ