Κοσμος

Χωρίς μάσκα η βασίλισσα Ελισάβετ στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση

Έπειτα από 7 μήνες σε αυτο-απομόνωση λόγω της πανδημίας κορωνοϊού που σαρώνει τη Μεγάλη Βρετανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν φόρεσε μάσκα για τον κορωνοϊό στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά από 7 μήνες - Τι είναι η βασιλική «φούσκα ασφαλείας».

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έπειτα από 7 μήνες σε καθεστώς αυτο-απομόνωσης λόγω της πανδημίας κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

Συνοδευόμενη από τον εγγονό της, πρίγκιπα Γουίλιαμ, επισκέφτηκε το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (Dstl) στο Πόρτον Ντάουν, κοντά στο Σάλσμπερι, στην Αγγλία.

Η βασίλισσα Ελισάβετ συναντήθηκε και συνομίλησε με επιστήμονες που παρείχαν σημαντική υποστήριξη στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων. Στη Μεγάλη Βρετανία οι νεκροί από κορωνοϊό έχουν φθάσει τις 43.341, με την Ιταλία να ακολουθεί στην 6η θέση με 36.372 θανάτους. Ισπανία και Γαλλία βρίσκονται στην 8η και 9η θέση με 33.413 και 33.146 νεκρούς αντίστοιχα.

Παρά το γεγονός ότι κρατούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, εντύπωση προκάλεσε η απόφαση να μη φορά η βασίλισσα Ελισάβετ προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η 94χρονη γαλαζοαίματη ανήκει στις λεγόμενες κατηγορίες «υψηλού κινδύνου».

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail ο βασιλικός συγγραφέας Robert Jobson ερμήνευσε τη συγκεκριμένη απόφαση ως προσπάθεια να σταλεί μήνυμα ηρεμίας και ελπίδας στο κοινό σε μια χρονική συγκυρία που το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 δοκιμάζει εκ νέου το Ηνωμένο Βασίλειο και υπάρχουν φόβοι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα βρουν τη χώρα σε κατάσταση lockdown.

Παράλληλα, εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα ότι οι γιατροί άναψαν το «πράσινο» φως στη βασίλισσα Ελισάβετ να μη φορέσει μάσκα, καθώς είχε εξασφαλιστεί η λήψη και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία όλων όσων βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο.

Κορωνοϊός στη Μεγάλη Βρετανία: Πρώτο στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνολικό αριθμό νεκρών από Covid-19 © athensvoice.gr/koronoios

«Η βασίλισσα διασφάλισε ότι υπήρχε μια βασιλική "φούσκα ασφαλείας". Δημιούργησε μια ασφαλή περιοχή, όπου δεν υπήρχε κίνδυνος για αυτήν και για κανέναν άλλον» σχολίασε. Και πρόσθεσε: «Στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους ανθρώπους, επιστρέφει στη δουλειά, θα κάνει τη δουλειά της με τον συνηθισμένο τρόπο, αλλά χωρίς να παίρνει ρίσκα. Διαβεβαιώνει το κοινό ότι τα πράγματα πρέπει να συνεχίζονται κανονικά, όπου είναι ασφαλές».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις