Κοσμος

Γαλλία - Κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Μακρόν

Τις νυχτερινές ώρες σε Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες για τους πολίτες λόγω κορωνοϊού σε Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις.

Το δραστικό μέτρο που προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι άλλες μεγάλες πόλεις στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 σε νοσοκομεία στη Γαλλία ξεπέρασε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 τους 9.100 -για πρώτη φορά από τις 25 Ιουνίου 2020.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας τίθεται σε ισχύ το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη Γαλλία. Εκτός από το Παρίσι και την περιφέρειά του, το μέτρο για τον περιορισμό στην κυκλοφορία των πολιτών τις νυχτερινές ώρες θα εφαρμοστεί σε 8 μεγάλες πόλεις: τη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρουέν και την Τουλούζη.

«Όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί "θα πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο"» εξήγησε ο Μακρόν, γνωστοποιώντας ότι όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση, θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 135 ευρώ. Όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να κλείνουν υποχρεωτικά στις 21.00 (σ.σ. 22.00, ώρα Ελλάδας).

«Δεν θα πηγαίνουμε πια στο εστιατόριο μετά τις 9, δεν θα πηγαίνουμε στο σπίτι φίλων να γιορτάσουμε, γιατί ξέρουμε ότι εκεί μολυνόμαστε περισσότερο» εξήγησε ο Μακρόν, ενώ αναφερόμενος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις είπε ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. «Εξαιρούνται ασφαλώς οι οικογένειες με περισσότερα μέλη» διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2020. «Έξι εβδομάδες, είναι αρκετός χρόνος» σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση ο Εμανουέλ Μακρόν για την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών τις νυχτερινές ώρες λόγω κορωνοϊού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στη Γαλλία λόγω κορωνοϊού - Μπαρ και εστιατόρια κλείνουν υποχρεωτικά στις 21.00 © Pixabay

«Κατά τη διάρκεια των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να πάει σε εστιατόρια ή να επισκεφθεί φίλους» συνέχισε ο Μακρόν, προσθέτοντας: «Δεν θα υπάρξουν όμως περιορισμοί στα δημόσια ΜΜΜ, ούτε απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Γαλλίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού είναι διαφορετικό από το πρώτο, επειδή ο ιός έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Και χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική», ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο».

 

 

Κορωνοϊός στη Γαλλία: Περισσότερα από 22.500 νέα κρούσματα σε μια ημέρα - 10η παγκοσμίως σε συνολικές επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε 6 ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση.

Καταγράφηκαν επίσης 104 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 33.037. Η Γαλλία συμπληρώνει την πρώτη 10άδα των κρατών που έχουν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.

Ειδικότερα, από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία ανέρχονται σε 803.163. Στην 9η θέση βρίσκεται το Μεξικό με 825.340 και στην 11η η Νότια Αφρική με 694.537. Πάνω από τη Γαλλία, όσον αφορά στην Ευρώπη, βρίσκονται μόνο η Ρωσία (4η) και η Ισπανία (7η) με 1.332.824 και 908.056 μολύνσεις Covid-19 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ