Κοσμος

Facebook και Τwitter μπλοκάρουν ανάρτηση του Τραμπ για Covid-19

Θεωρώντας την «παραπληροφόρηση»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δυο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες social media, το twitter και το facebook, μπλόκαραν ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ για την Covid-19

Το Facebook και το twitter μπλόκαραν σήμερα μια ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην οποία ισχυριζόταν λανθασμένα ότι η Covid-19 είναι λιγότερο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη.

Ένας εκπρόσωπος του facebook, ο Άντι Στόουν, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία κατέβασε την ανάρτηση επειδή παραβιάζει τους κανόνες της σε ό,τι αφορά την παραπληροφόρηση για την Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξυπνώντας σήμερα το πρωί και αφού έχει πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, έγραψε σε facebook και twitter: «Η εποχή της γρίπης έρχεται! Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο, μερικές φορές πάνω από 100.000 και παρά την ύπαρξη εμβολίου, πεθαίνουν από την Γρίπη. Θα κλείσουμε την χώρα μας; Όχι, μάθαμε να ζούμε με αυτήν, όπως μαθαίνουμε να ζούμε με τον Covid, σε πολλούς πληθυσμούς πολύ λιγότερο θανατηφόρος».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανέβασε το ίδιο μήνυμα και στο Twitter, όπου προβάλλει πλέον προειδοποίηση ότι το περιεχόμενο της ανάρτησης παραβίασε τους κανόνες του Twitter σχετικά με τη διάδοση παραπλανητικών και δυνητικά επιβλαβών πληροφοριών που σχετίζονται με το COVID-19. Ωστόσο, το Twitter έχει αποφασίσει ότι μπορεί να είναι προς το συμφέρον του κοινού να παραμείνει προσβάσιμο το Tweet.

Το προηγούμενο επεισόδιο στη μάχη του Τραμπ με Twitter και Facebook σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου

Facebook και Twitter απέσυραν στις 6 Αυγούστου βίντεο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για παραπληροφόρηση στο θέμα της πανδημίας. Στο συγκεκριμένο βίντεο διατεινόταν ότι τα παιδιά πρακτικά δεν μολύνονται από τον κορωνοϊό. Το επίμαχο κλιπ, απόσπασμα συνέντευξης του Τραμπ στο Fox News, εικονίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να λέει πως τα παιδιά έχουν «σχεδόν πλήρη» ανοσία στον SARS-CoV-2.

Η διαχείριση του Twitter απαγόρευσε για κάποια ώρα στην ομάδα που διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κάνει αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό της στην υπηρεσία (@TeamTrump), ωσότου να διαγράψει το βίντεο. 

Η ανάρτηση «παραβίαζε τους κανόνες του Twitter για την παραπληροφόρηση σχετικά με την COVID-19. Ο κάτοχος του λογαριασμού όφειλε να αποσύρει το tweet προτού να μπορέσει να κάνει νέες αναρτήσεις», εξήγησε εκπρόσωπος της καλιφορνέζικης εταιρείας.

Η ομάδα του Τραμπ φαίνεται πως συμμορφώθηκε προς την απαίτηση της διαχείρισης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το βίντεο αποσύρθηκε.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, η διαχείριση του Facebook αφαίρεσε το επίμαχο βίντεο από τη σελίδα του αρχηγού του κράτους, διότι παραβίαζε «τον κανονισμό χρήσης» της υπηρεσίας ως προς τη διασπορά «επικίνδυνης παραπληροφόρησης» σχετικά με την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η ομάδα του Τραμπ αντέδρασε κατηγορώντας τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν οι δύο δημοφιλείς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης πως εμφορούνται από «προκατάληψη» εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ. «Οι εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι κριτές της αλήθειας», σχολίασε η Κόρτνι Παρέλα, εκπρόσωπος της εκστρατείας.

«Ο πρόεδρος ανέφερε απλά ένα γεγονός: τα παιδιά είναι λιγότερο επιρρεπή από τους ενηλίκους στη μόλυνση από τον κορονοϊό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο περί «ακόμη μιας απόδειξης ότι η Σίλικον Βάλεϊ είναι προκατειλημμένη εναντίον του προέδρου» και υπογραμμίζοντας πως οι κανόνες δεν μπορούν να εφαρμόζονται μόνο σε βάρος του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιτίθενται συχνά στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube (της Google) επειδή όπως διατείνονται τους λογοκρίνουν συστηματικά και υποστηρίζουν την άλλη πλευρά, μολονότι χρησιμοποιούν ευρέως τους τρεις ιστότοπους όταν διεξάγουν προεκλογικές και άλλες εκστρατείες.

Ο Τραμπ έχει πάνω από 80 εκατομμύρια «ακολούθους» στο Twitter, για παράδειγμα.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι οι ιστότοποι δεν παρεμβαίνουν πιο αυστηρά για την αφαίρεση εμπρηστικού περιεχομένου, που κατ’ αυτούς παραπληροφορεί ή υποκινεί το μίσος.

Σε μία αξιομνημόνευτη περίπτωση, αφαιρέθηκαν από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις του Τραμπ καθώς και της εκστρατείας του που περιείχαν το αντεστραμμένο κόκκινο τρίγωνο — σύμβολο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί με το οποίο οι φρουροί ξεχώριζαν τους πολιτικούς κρατούμενους (σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αναρχικούς, μέλη της λευκής φυλής που είχαν βοηθήσει Εβραίους, συνδικαλιστές...).

Το προεδρικό διάταγμα Τραμπ που αποτέλεσε «αιτία πολέμου» με τα social media

Στα τέλη Μαρτίου του 2020, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιριών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελεξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους», δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο όταν υπέγραψε αυτό το διάταγμα που αποτέλεσε σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα». «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο», είπε.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τους οποίους κατηγόρησε ότι φιμώνουν τις συντηρητικές φωνές, έπειτα από διαμάχη που είχε με το Twitter.

Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου επεσήμαναν ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του για την υπόθεση.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ