Κοσμος

Economist: Προβλέπει νίκη του Μπάιντεν επί του Τραμπ

89% πιθανότητες επικράτησης στο Σώμα των Εκλεκτόρων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρεία νίκη του Τζο Μπάιντεν στο Σώμα των Εκλεκτόρων επί του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει ο Economist με δημοσίευμά του.

Υπέρ του Τζο Μπάιντεν είναι οι πιθανότητες νίκης στο Σώμα Εκλεκτόρων όπως προέβλεψε ο Economist.

Συγκεκριμένα, ο Economist εξηγεί πως χρησιμοποιήθηκε ένα προγνωστικό μοντέλο που συμπεριλαμβάνει πανεθνικές αλλά και ανά πολιτεία δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 89% πιθανότητες νίκης στο εκλεκτορικό σώμα, έναντι 11% του Τραμπ.

Μάλιστα, το ίδιο μοντέλο προέβλεψε πως ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει 339 εκλέκτορες έναντι 199 του Τραμπ. Να σημειωθεί πως για να νικήσει ένας εκ των δύο μονομάχων θα πρέπει να εξασφαλίσει 270 από τους συνολικά 538 εκλέκτορες, ο αριθμός των οποίων ανά πολιτεία ποικίλλει ανάλογα και με το πληθυσμιακό της μέγεθος και αντιστοιχεί στον αριθμό των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που διαθέτει. Σ' όλες τις πολιτείες - πλην του Μέιν και της Νεμπράσκα, όπου η κατανομή εκλεκτόρων γίνεται με αναλογικό σύστημα - ο υποψήφιος που κατακτά τη λαϊκή ψήφων παίρνει και το σύνολο των εκλεκτόρων της εκάστοτε πολιτείας.

Ως προς τη λαϊκή ψήφο, ο Economist προβλέπει βγάζοντας κατ’ αρχάς τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων κρίνοντάς τες βάσει του αριθμού των συμμετεχόντων σ’ αυτές και διορθώνοντας τάσεις υπερεκτίμησης της υποστήριξης προς το ένα ή το άλλο κόμμα και στη συνέχεια τον συνδυάζει με τις δικές του προγνώσεις που βασίζονται σε άλλα στοιχεία.

Με βάση αυτό, ο Μπάιντεν θα επικρατήσει και στη λαϊκή ψήφο με ποσοστό 54,1% έναντι 45,9%  του Τραμπ.

Στο θέμα των πολιτειών, ο Μπάιντεν φαίνεται πως έχει σίγουρη νίκη σε 25 πολιτείες ενώ ο Τραμπ σε 21 με τις Τζόρτζια, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα και Οχάιο να είναι το αποτέλεσμα ακόμα αμφίρροπο.

Τέλος, ο Economist παραθέτει ακόμα 10 πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν διαδικτυακά και δίνουν προβάδισμα από 3,2% έως 15,2% στον Μπάιντεν.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ