Κοσμος

Τραμπ - Κορωνοϊός: Τι ισχύει αν δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα

Πώς μπορεί ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς να αναλάβει την εξουσία και ποιος είναι ο ρόλος του Κογκρέσου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει κορωνοϊό, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μπορούσε να αναλάβει χρέη προέδρου
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει κορωνοϊό, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μπορούσε να αναλάβει χρέη προέδρου © EPA/Oliver Contreras

Πώς μπορεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς να αναλάβει χρέη προέδρου από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κορωνοϊό.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κορωνοϊό, με αρκετούς να αναρωτιούνται τι ισχύει στην περίπτωση που δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα προέδρου.

Στις ΗΠΑ προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αυτό έχει συμβεί μέχρι στιγμής τρεις φορές στην αμερικανική ιστορία. Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του λόγω κορωνοϊού και δεν είναι σε θέση να ασκήσει καθήκοντα προέδρου, τότε θα παραδώσει προσωρινά τα ηνία στον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς. Το γεγονός ότι είναι υπέρβαρος και διανύει το 74ο έτος της ηλικίας του αποτελούν παράγοντες που μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του, από τη στιγμή που είναι φορέας κορωνοϊού, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Μέχρι στιγμής, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε καραντίνα και έχει παρουσιάσει ήπια συμπτώματα, την ώρα που η σύζυγός του, Μελάνια (σ.σ. επίσης θετική σε Covid-19) δηλώνει ότι είναι μια χαρά.

Η σχετική τροπολογία για τη μεταβίβαση των εξουσιών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον αντιπρόεδρο υιοθετήθηκε το 1967 μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι στο Ντάλας. Σε 4 άρθρα περιγράφεται με σαφήνεια πώς γίνεται η μεταβίβαση των εξουσιών στην περίπτωση παραίτησης του Αμερικανού προέδρου, θανάτου, καθαίρεσης ή προσωρινής ανικανότητας του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Αυτή η τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Πώς ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε μεταβίβαση εξουσιών από τον Ντόναλντ Τραμπ στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς

Ειδικότερα, με βάση το άρθρο 3 της τροπολογίας αυτής, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποστείλει στον επίτιμο πρόεδρο της Γερουσίας (σ.σ στην προκειμένη περίπτωση τον Ρεπουμπλικανό Τσακ Γκράσλεϊ) και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (σ.σ. τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι) μια «γραπτή δήλωση», στην οποία θα ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του Αμερικανού προέδρου.

Από εκείνη τη στιγμή, και μέχρι να σταλεί δεύτερη «γραπτή δήλωση» που θα ενημερώνει για το αντίθετο, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αντιπρόεδρος, δηλαδή ο Μάικ Πένς. Μέχρι στιγμής στην αμερικανική ιστορία έχει καταγραφεί τρεις φορές μεταβίβαση εξουσιών από πρόεδρο των ΗΠΑ στον αντιπρόεδρό του. Αναλυτικά:

  • Μία φορά από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1985
  • Δύο φορές από τον Τζορτζ Ου. Μπους, το 2002 και το 2007.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι δύο πρόεδροι είχαν υποβληθεί σε γενική αναισθησία για μερικές ώρες.

Ο Τζον Φ. Κένεντι και η σύζυγός του, Τζάκι - Μετά τη δολοφονία του στο Ντάλας υπάρχει τροπολογία στο Σύνταγμα των ΗΠΑ που προβλέπει μεταβίβαση εξουσιών στον αντιπρόεδρο
Ο Τζον Φ. Κένεντι και η σύζυγός του, Τζάκι - Μετά τη δολοφονία του στο Ντάλας υπάρχει τροπολογία στο Σύνταγμα των ΗΠΑ που προβλέπει μεταβίβαση εξουσιών στον αντιπρόεδρο © EPA/ABBIE ROWE

Σημειώνεται ότι το 1981, όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν τραυματίστηκε σοβαρά στην απόπειρα δολοφονίας του, είχε προετοιμαστεί η σχετική επιστολή που αναφερόταν στην 25η τροπολογία. Ωστόσο, δεν στάλθηκε ποτέ στο Κογκρέσο.

Ο ρόλος του Κογκρέσου στη μεταβίβαση των εξουσιών από τον Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να συνεχίσει λόγω κορωνοϊού

Με βάση το άρθρο 4 της τροπολογίας, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρηθεί ανίκανος ή αρνείται να παραχωρήσει την εξουσία, ο αντιπρόεδρος, μαζί με την πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενημερώνει γραπτώς τους επικεφαλής του Κογκρέσου ότι ο αρχηγός του κράτους αδυνατεί να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματός του.

Επαφίεται τότε στο Κογκρέσο να λάβει την απόφαση, αλλά χρειάζεται πλειοψηφία των 2/3 στα δύο Σώματα για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος και να αναλάβει ο αντιπρόεδρος (σ.σ στην προκειμένη περίπτωση ο Μάικ Πενς), μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Ροντ Ρόζενσταϊν, τον τότε υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την πιθανότητα να επικαλεστούν την 25η τροπολογία για να απομακρύνουν από την προεδρία τον Τραμπ, λίγο μετά την απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ, του αρχηγού της ομοσπονδιακής αστυνομίας, τον Μάιο του 2017 και εν μέσω των αποκαλύψεων για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και των σχέσεων του Αμερικανού προέδρου με τη Μόσχα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ