Κοσμος

Αλεξέι Ναβάλνι: Κατασχέθηκε το διαμέρισμά του στη Μόσχα

Με δικαστική απόφαση «παγώνουν» και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί - Πώς εμπλέκεται ο αποκαλούμενος «μάγειρας του Πούτιν»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλεξέι Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι © EPA/Sergei Ilnitsky

Κατασχέθηκε το διαμέρισμα του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα και «πάγωσαν» οι τραπεζικοί του λογαριασμοί με δικαστική απόφαση.

Οι δικαστικές αρχές στη Ρωσία «πάγωσαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρού πολέμιου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, δικαστικοί κλητήρες κατάσχεσαν το διαμέρισμα του στη Μόσχα, τη στιγμή που ο Αλεξέι Ναβάλνι συνεχίζει να αναρρώνει μετά το εξιτήριο που πήρε από το νοσοκομείο στη Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμίς, η κατάσχεση αυτή έγινε μετά από την αγωγή που άσκησε εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι η βιομηχανία τροφίμων «Maskofski Shkolnik», η οποία ανήκει στον αποκαλούμενο «μάγειρα του Πούτιν», Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Η εκπρόσωπος τύπου του Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ότι στις 27 Αυγούστου 2020, μία εβδομάδα μετά τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με χημική ουσία από την οικογένεια Novichok, δικαστικοί κλητήρες κοινοποιήσαν απόφαση κατάσχεσης του διαμερίσματός του. «Αυτό σημαίνει ότι το διαμέρισμα δεν μπορεί να πωληθεί, να δωρηθεί ή να υποθηκευθεί. Τότε, πάγωσαν, επίσης και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αλεξέι Ναβάλνι» δήλωσε η Γιιαρμίς μέσω ανακοίνωσης που ανήρτησε με βίντεο στο Twitter.

Νωρίτερα, το Διαιτητικό δικαστήριο της Μόσχας έκανε απαιτητό το ποσό των 88 εκατομμυρίων ρουβλίων από τον Αλεξέι Ναβάλνι, τη δικηγόρο Λιουμπόφ Σόμπολ και το Μέτωπο Μάχης κατά της Διαφθοράς με βάση την αγωγή της βιομηχανίας τροφίμων «Maskofski Shkolnik». Ο διευθυντής του Μετώπου Μάχης κατά της Διαφθοράς δήλωσε ότι το «Μέτωπο» σαν νομικό πρόσωπο θα συνεχίσει τυπικά να υπάρχει, ωστόσο η ομάδα του Ναβάλνι θα συστήσει νέο νομικό πρόσωπο.

Τον Δεκέμβριο του 2018, σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία της Μόσχας παρατηρήθηκαν μαζικές δηλητηριάσεις παιδιών. Το Μέτωπο Μάχης κατά της Διαφθοράς είχε δημοσιεύσει έρευνα της Λιουμπόφ Σόμπολ, στην οποία γινόταν λόγος για έξαρση δυσεντερίας στα σχολεία και στου παιδικούς σταθμούς, κατηγορώντας ως υπεύθυνη για τις δηλητηριάσεις, την εταιρεία του Γιεβγκένι Πριγκόζιν η οποία είχε αναλάβει τη διανομή των γευμάτων.

Οι γονείς των παιδιών που δηλητηριάστηκαν, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και πέτυχαν να τους δοθούν αποζημιώσεις. Ωστόσο, η εταιρεία «Maskofski Shkolnik», κατέθεσε αγωγή απαιτώντας να αποσυρθούν από το διαδίκτυο τα στοιχεία της έρευνας του Μετώπου Μάχης κατά της Διαφθοράς και να καταβάλλει ο Αλεξέι Ναβάλνι και η Λιουμπόφ Σόμπολ το ποσό του 1,5 δισ. ρουβλίων (16.649.902 ευρώ) «ως αποζημίωση επειδή επλήγη το κύρος της εταιρείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ