Κοσμος

Λαβρόφ: Η υπόθεση Ναβάλνι επιδείνωσε τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε για «μεγαλομανία» τις Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας © EPA/CLEMENS BILAN

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεινώθηκαν από την υπόθεση Ναβάλνι, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινώνονται ταχύτατα μετά την υπόθεση με τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Αυτό δήλωσε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διμερείς σχέσεις με την ΕΕ ολοένα και χειροτερεύουν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Δανό ομόλογό του στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η ΕΕ ενήργησε ως δικαστής και κριτής στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι. Και ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει στη Μόσχα αποδεικτικά στοιχεία για τη δηλητηρίασή του που θα επέτρεπαν στη Ρωσία να διεξάγει έρευνα για την υπόθεση.

Αναφερόμενος μάλιστα στη συμπεριφορά της ΕΕ, ο Λαβρόφ είπε ότι «η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνίσταται στο ότι πρέπει να την πιστεύουν κατά λέξη, επειδή απλώς είναι η ΕΕ, είναι στάση μεγαλομανίας και έλλειψης σεβασμού προς τους εταίρους της».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γερμανία αθέτησε τις διεθνείς δεσμεύσεις της, αρνούμενη να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση δηλητηρίασης του  Αλεξέι Ναβάλνι.

«Θυμόμαστε ότι η βρετανική κυβέρνηση χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Σόλσμπερι. Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα γίνει και με αυτήν την υπόθεση» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Και πρόσθεσε: «Η Γερμανία μάς λέει ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι διμερής αλλά διεθνής, γι' αυτό και πρέπει να αποταθείτε στον ΟΑΧΟ, αλλά εκεί μας απαντούν και μας λένε ότι μπορούμε να σας δώσουμε όλα τα αποτελέσματα των αναλύσεων μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο σφοδρός πολέμιος του Κρεμλίνου έχει κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίασή του -ισχυρισμό τον οποίο η Μόσχα έχει απορρίψει.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ