Κοσμος

Επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν-Ερντογάν: Τι ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος

Γιατί κατηγορεί την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Τι ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος από την επικεφαλής της Κομισιόν.

Τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 40 λεπτών, είχαν την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι ο Ερντογάν επανέλαβε πως η Τουρκία παραμένει υπέρμαχος της συζήτησης με την Ελλάδα για να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν.

Μιλώντας για την Κύπρο ο Ερντογάν τόνισε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αφήσει τις μεγαλοστομίες και να μην αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στην Ευρώπη, αλλά και η ανανέωση των τελωνειακών σχέσεων με τις Βρυξέλλες θα ήταν μια κίνηση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως τα βάρη θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια, ενώ έστρεψε εκ νέου τα βέλη του κατά της Ελλάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα, όπως και η Frontex, παραβιάζουν τη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, καθώς προχωρούν σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρετίζει την έναρξη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας

Νωρίτερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με tweet στον λογαριασμό της προεδρίας της Κομισιόν έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Ερντογάν, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το προσφυγικό.

«Καλωσορίζω την προγραμματισμένη έναρξη των συζητήσεων με την Ελλάδα, που είναι κρίσιμες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ» έγραψε επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ