Κοσμος

Ρωσία: «Θα εμβολιάσουμε τη Λατινική Αμερική»

Ποιες χώρες φέρεται να ενδιαφέρονται για την απόκτησή του εμβολίου Sputnik V

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιστήμονας σε ρωσικό επιδημιολογικό εργαστήριο για τη δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊού
© EPA/RDIF

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο Sputnik V και η πρόθεση διάθεσής του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής από τη Ρωσία.

Aν κάτι δεν λείπει απο την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν αυτό είναι η αυτοπεποίθηση. Παρά την κριτική που δέχεται στο εξωτερικό. Και μαζί με τη αυτοπεποίθηση βαίνουν και τα μεγάλα projects. Ένα από αυτά αφορά την Λατινική Αμερική.

Έτσι ούτε λίγο ούτε πολύ η Ρωσία στοχεύει να εμβολιάσει ολη τη Λατινική Αμερική με το εμβόλιο Sputnik V! Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Efe o Kiril Dimitrief, διευθυντής του κρατικού ομίλου πώλησης και διανομής του εμβολίου σε άλλες χώρες.

Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Αυγούστου την ύπαρξη του πρώτου εμβολίου εναντίον του Covid-19, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που σήμερα πλήτονται σκληρά απο την πανδημία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

«Για μας η Λατινική Αμερική είναι μια προτεραιότητα. Πρώτα απ’ όλα διότι αυτές οι χώρες είναι φίλες μας και δεύτερον διότι η Λατινική Αμερική είναι έτοιμη να αξιολογήσει με έντιμο τρόπο το ρωσικό εμβόλιο» δηλώνει ο Dimitriev.

Ιδιαίτερο ενθουσιασμό εδειξε ο Πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador που σε δηλώσεις του τόνισε ότι στον τομέα της υγείας «δεν θα πρέπει να υπάρχουν ιδεολογίες» και ότι αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου θα είναι ο πρώτος που θα το πάρει.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο αυτή την στιγμή υπάρχει ζήτηση για 400 εκατομμύρια δόσεις στην αμερικανική ήπειρο πού είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός. Από αυτές 100 εκατομμύρια δόσεις σχετίζονται με συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Βραζιλία και το Μεξικο και την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν νέες συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής. «Ορισμένες χώρες το λένε ανοικτά ενώ άλλες δεν το ανακοινώνουν αλλά συνεργάζονται στενά με εμάς». Μεταξύ των χωρών που σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ συνεργάζονται στενά με τη Ρωσία είναι η Αργεντινή και το Περού. Επίσης ο διευθυντής του FIDR υπογράμμισε «ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής» έχουν διαμορφώσει συμφωνίες με τη Μόσχα η οποία τους έχει χορηγήσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 1 και 2 για να διαλύσει οποιαδήποτε αμφιβολία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στο στόχαστρο της Ρωσίας βρίσκονται οι δύο χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της ηπείρου και με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογικά ηγεσίες: Η Βραζιλία (με πάνω από 4 εκατομμύρια μολυσμένους από τον ιό) και το Μεξικό (με 650 χιλιάδες).

«Για μας η Βραζιλία είναι ένας στρατηγικός εταίρος» υπογραμμίζει ο Ρώσος αξιωματούχος τονίζοντας ότι η συνεργασία είναι πολυεπίπεδη. Με το Μεξικό δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για την από κοινού παραγωγή του εμβολίου όμως η Μόσχα έχει υπογράψει συμφωνία με την ιδιωτική μεξικανική φαρμακευτική εταιρεία Lansteiner Scientific για 32 εκατομμύρια δόσεις.

Όσον αφορά στη συμφωνία παραλαβής ο Ρώσος αξιωματούχος πιστεύει ότι ορισμένες χώρες θα λάβουν το εμβόλιο τον Νοέμβριο. Φυσικά η διάθεσή του στο ευρύτερο κοινό θα εξαρτηθεί απο την ταχύτητα με την οποία θα εγκριθεί από τις τοπικές αρχές. Πάντως γενικώς εκτιμάται ότι η διάθεση του εμβολίου- τμηματικά στην αρχή- θα αρχίσει το αργότερο τον Δεκέμβριο.

Ο Dιmitrief υπολογίζει ότι φέτος θα παραχθούν στο εξωτερικό πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου και το 2021 πάνω από 500 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί οτι οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου έχουν σημαντικά υποχωρήσει -χωρίς να έχουν εκλείψει- μετά τα δημοσιεύματα στο κορυφαίο Βρετανικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet των θετικών αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών της  φάσεως 1 και 2. Τώρα έχουν αρχίσει οι δοκιμές της φάσης 3 που περιλαμβάνουν 40 χιλιάδες εθελοντές που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Επιστρέφει λοιπόν η Ρωσία στη Λατινική Αμερική όχι με τα βιβλία του Λένιν ούτε καν με πωλήσεις όπλων αλλα με κάτι που αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό θα της αποδώσει τεράστια και μακροπρόθεσμα στρατηγικά και οικονομικά πλεονεκτήματα σε μια ήπειρο που διακρίνεται για την αφθονία φυσικών πόρων όπως υδρογονανθράκων, χρυσού, λιθίου, χαλκού κλπ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ