Κοσμος

Ο Ερντογάν λέει τώρα «Ναι» στη διπλωματία και στον διάλογο

Στροφή 180 μοιρών από τον Τούρκο πρόεδρο - Οι αναρτήσεις του στο Twitter

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/ © EPA/FANDY AZLAN

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει στροφή σε ελληνοτουρκικά και Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας πλέον διάλογο και να δοθεί χώρος στη διπλωματία - Τι έγραψε στο Twitter.

Να ρίξει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιλέγει ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και διπλωματία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δύο αναρτήσεις στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020.

Σε αυτές ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία έχει στόχο να δώσει χώρο στη διπλωματία, επιθυμώντας οι διαφορές με τους γείτονές της να λυθούν χωρίς εντάσεις αλλά με διάλογο, καθώς έτσι «μπορούν να κερδίσουν όλοι».

«Η Τουρκία είναι μία χώρα με ιστορία δύο χιλιάδων ετών. Χωρίς να κουβαλάμε συμπλέγματα, προχωράμε όλες τις διαδικασίες με ώριμο και πολιτισμένο τρόπο και αδιαφορούμε για τις συνεχείς προκλήσεις. Ακούγοντας κάθε ειλικρινές αίτημα, σκοπεύουμε να δώσουμε στη διπλωματία όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο και να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, από τον οποίο μπορούν να κερδίσουν όλοι. Με αυτήν την οπτική, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε σταγόνα ύδατος και γης της χώρας μας μέχρι το τέλος».


Στην ανάρτησή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αναρτήσεις του Ερντογάν στο Twitter αποτελούν μια έμμεση απάντηση σε προηγούμενο tweet του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τι έγραψε ο Μακρόν στο Twitter για την Τουρκία, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, το βράδυ της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020, είχε καλέσει την Άγκυρα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο οι διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με μήνυμά του στο Twitter, το οποίο μάλιστα αναρτήθηκε και στα τουρκικά, ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε ταχθεί υπέρ του διαλόγου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στο Αξαζιό (σ.σ.: κατά την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική) στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: Ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια. Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε» είχε αναφέρει στην ανάρτησή του ο Μακρόν στο Twitter.

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ