Κοσμος

Δεν ανανέωσε τη NAVTEX η Τουρκία -Στην Αττάλεια το Oruc Reis

Η απόφαση οφείλεται «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oruc Reis
Oruc Reis © EPA/TOLGA BOZOGLU

Η Γενί Σαφάκ γράφει ότι το Oruc Reis συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων και επιστρέφει λιμάνι της Αττάλειας

Στο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος  Oruc Reis, καθώς, χθες Σάββατο, δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η απόφαση για την επιστροφή του  Oruc Reis στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, οφείλεται «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ» 

Η εφημερίδα γράφει ότι το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

Στέλιος Πέτσας: Θετικό βήμα

Θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας την αποχώρηση του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια προκειμένου η Τουρκία να δείξει με συνέπεια ότι ακολουθεί επιλογές αποκλιμάκωσης.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη σημασία της χθεσινής επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο και τα μηνύματα που έστειλε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αδ. Γεωργιάδης: Καταλαβαίνουν ότι οι προκλήσεις δεν τους οδηγούν πουθενά

Την ελπίδα ότι θα επικρατήσει μεγαλύτερη ψυχραιμία από την τουρκική πλευρά, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΙ. «Αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αυτή η πολιτική των προκλήσεων δεν τους οδηγεί πουθενά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η Άγκυρα αρχίζει να μειώνει σιγά – σιγά τις προκλήσεις της, «διότι να τα βάλει ο Ερντογάν με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το θεωρώ αδιανόητο».

Επιπλέον, χαρακτήρισε πρωτοφανή την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη που έχει λάβει η Ελλάδα αλλά και τη στρατιωτική «με την έννοια των συμφωνιών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός».

Επισήμανε μάλιστα ότι η Αθήνα έχει στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα πως εάν κινηθεί προς σύγκρουση, έχει να χάσει, ενώ αν κατευθυνθεί προς την ειρήνη και τη συνεννόηση, έχει καλόπιστους συνομιλητές για να βρεθεί λύση.

«Από τη μια ο Μητσοτάκης ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις, από την άλλη διπλωματικά ενισχύει την Ελλάδα και από την άλλη προτείνει στον Ερντογάν διάλογο και προσφυγή στη Χάγη αν ο διάλογος δεν αποδώσει, για τα μοναδικά θέματα που συζητά η Ελλάδα, δηλαδή για την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό της ΑΟΖ», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Η ελληνική πλευρά πάντως τόσο για την επίσκεψη της ΠτΔ στο Καστελλόριζο όσο και της πιθανότητας οι Τούρκοι να κλιμακώσουν περεταίρω την ένταση, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στρατεύματος που φρουρούν την περιοχή.

Ήδη στο νησί βρίσκονται δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μια τορπιλάκατος και μια κανονιοφόρος, ενώ συνεχείς είναι και οι περιπολίες που πραγματοποιούν γύρω του, άνδρες των ΟΥΚ που επιβαίνουν σε ταχύπλοα σκάφη. Την ίδια στιγμή από το ΥΠΕΘΑ έχουν δοθεί ξεκάθαρες εντολές προς τους αρμόδιους επιτελείς προκειμένου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ενδεχόμενο που τουρκικά μαχητικά επιχειρήσουν να παρενοχλήσουν το εναέριο μέσο που θα μεταφέρει την κυρία Σακελαροπουλου στο Καστελλόριζο.

Να σημειώσουμε πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης της στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, πρόκειται να επισκεφθεί και το σκοπούν πλοίο του ΠΝ στην περιοχή το οποίο θα βρίσκεται γι αυτόν το σκοπό ελλιμενισμένο στο Καστελοριζο.  Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει «πρόκληση» την επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ