Κοσμος

Τι λέει ότι έπαθε εθελοντής του πειραματικού εμβολίου AstraZeneca

Ισχυρίζεται πως είχε πυρετό, ρίγη, πονοκεφάλους και κόπωση 14 ώρες μετά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθελοντής του πειραματικού εμβολίου AstraZeneca
Εθελοντής του πειραματικού εμβολίου AstraZeneca © youtube / video

Εθελοντής εμβολίου της AstraZeneca: «Ανέβασα 39 πυρετό, είχα κόπωση και έντονο πονοκέφαλο»

Η εμφάνιση εγκάρσιας μυελίτιδας σε έναν από τους εθελοντές ήταν η αιτία της διακοπής των κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το εμβόλιο. 

Ένας άλλος εθελοντής, που έλαβε την πρώτη δόση AstraZeneca τον Μάιο, ισχυρίζεται πως είχε πυρετό, ρίγη, πονοκεφάλους και κόπωση 14 ώρες μετά την ένεση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

daily-mail.jpg

«Ξύπνησα στις 2 τα ξημερώματα και έτρεμα. Είχα 39 πυρετό», είπε στην Daily Mail ο εθελοντής που δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όνομά του.

«Ένιωσα απίστευτα αδύναμος και δεν μπορούσα πραγματικά να σηκωθώ και να κινηθώ, οπότε ο σύντροφός μου έπρεπε να μου δώσει παρακεταμόλη», λέει στη συνέχεια ο εθελοντής και προσθέτει: «Ο πυρετός συνεχίστηκε για περίπου μια μέρα και απλά ένιωθα πολύ αδύναμος και ήμουν σε λήθαργο. Δεν μπορούσα πραγματικά να κάνω τίποτα».

Ο ανώνυμος άνδρας είπε επίσης πως είχε έντονο πονοκέφαλο και ρίγη, ωστόσο τα πιο σοβαρά συμπτώματα υποχώρησαν την τρίτη ημέρα.

«Αισθανόμουν ακόμα αδύναμος για μερικές μέρες, αν και τα συμπτώματα δεν ήταν τόσο σοβαρά όσο η πρώτη μέρα, κάτι που ήταν απαίσιο», είπε μεταξύ άλλων.

Coronavirus vaccine volunteer 'keen and eager' to have second dose

Ο εθελοντής ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα λάμβανε ακόμα μία δόση του εμβολίου, αλλά το ραντεβού του ακυρώθηκε το προηγούμενο βράδυ λαμβάνοντας email.

To συγκεκριμένο email, το οποίο δημοσίευσε η Daily Mail αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καθώς αναγνωρίστηκε μια ασθένεια σε έναν εθελοντή που μπορεί να σχετίζεται ή όχι με το εμβόλιο, αναβάλλουμε τις κλινικές έως ότου έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει χαρακτηρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως το πλέον υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο για την Covid-19 και το πλέον προχωρημένο στην διαδικασία ανάπτυξης.

Η AstraZeneca, ωστόσο, επέβαλε τη διακοπή των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένων των δοκιμών τελευταίων σταδίων, για να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή η αξιολόγηση των όρων ασφαλείας, έπειτα από την εμφάνιση εγκάρσιας μυελίτιδας σε εθελοντή, όπως αναφέρεται παραπάνω.

Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών.

«Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές», εξήγησε η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της για τη διακοπή των δοκιμών.

Εν τω μεταξύ, μετά την ανακοίνωση της διακοπής των κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου AZD1222 της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας, η μετοχή της AstraZeneca στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση κατά 2%και κατά 12% η μετοχή της ινδικής θυγατρικής της AstraZeneca Pharma India Ltd.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.