Κοσμος

ΗΠΑ: Δασκάλα 28 ετών πέθανε από κορωνοϊό πριν ανοίξουν τα σχολεία

Διαγνώστηκε θετική στον ιό στις 4 Σεπτεμβρίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από τη στιγμή που νόσησε από τον κορωνοϊό, η 28χρονη δασκάλα δημοτικού, από την Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, έχασε τη ζωή της

Μια δασκάλα δημοτικού, μόλις 28 ετών, πέθανε αυτή την εβδομάδα από επιπλοκές του κορωνοιού, στη πόλη Κολούμπια, στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Την πληροφορία δημοσιοποίησε το σχολείο, με την άδεια των γονέων της δασκάλας, ώστε, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της σχολικής κοινότητας, να υπενθυμίσουν τη σοβαρότηγτα της ασθένειας που προκαλέιται από τον κορωνοϊό.

Η τελευταία φορά που η 28χρονη δασκάλα πήγε στη σχολείο όπου δίδασκε ήταν η 28η Αυγούστου, στη συνέχεια δίδασκε εξ αποστάσεως, ενώ διαγνώστηκε θετική στον ιό στις 4 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει γίνει σαφές, παρά την ιχνηλάτηση, από πού κόλλησε τον ιό. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρετια αν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Ο θάνατος της Bannister, έρχεται σε μια στιγμή που στις ΗΠΑ είναι διάχυτη η ανησυχία για την επανέναρξη των σχολείων και την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται, ενώ, ενόψει των προεδρικών εκλογών, αποτελεί θέμα με έντονη πολιτική χροιά και σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του Τραμπ και των Δημοκρατικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις στους κυβερνήτες των Πολιτειών ώστε τα σχολεία να ανοίξουν το φθινόπωρο, 21 Σεπτεμβρίου είναι η ορισμένη ημερομηνία,  παρά την κλιμάκωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μιλώντας σε μία εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, με θέμα συζήτησης την επαναλειτουργία των σχολείων, ο Τραμπ είπε πως μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για πολιτικούς λόγους. «Με τίποτα. Έτσι θα ασκήσουμε πίεση στους κυβερνήτες και σε οποιονδήποτε άλλον για το άνοιγμα των σχολείων» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά το επιθυμούν αυτό.

Ως μοχλό πίεσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι θα χρησομοποιήσει τα ομοσπονδιακά κονδύλια για την εκπαίδευση.

Ο Τραμπ απείλησε ότι θα κόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε όσα σχολεία δεν ανοίξουν το φθινόπωρο ενώ επιτέθηκε και στο Κέντρο για την Πρόληψη των Λοιμώξεων, λέγοντας ότι οι οδηγίες τους είναι πολύ ακριβές και καθόλου πρακτικές.

«Οι Δημοκρατικοί νομίζουν ότι θα τους βλάψει πολιτικά να ανοίξουν τα σχολεία πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά αυτό είναι σημαντικό για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Μπορεί να κόψω τη χρηματοδότηση αν δεν ανοίξουν!»

Υποστήριξε ότι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία άνοιξαν τα σχολεία τους «χωρίς προβληματα», κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι θέλουν τα σχολεία κλειστά για πολιτικούς λόγους και όχι λόγω της ανησυχίας για τον κορωνοϊό. Από την μεριά τους οι Δημοκρατικοί επιτίθενται με σφοδρότητα στον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη διαχείριση συνολικά της κρίσης της πανδημίας, ενώ ως προς τα σχολεία τονίζουν ότι πρέπει να λαμβάνουν πόρους από το κράτος είτε λειτουργούν είτε παραμένουν κλειστά για θέμα που άπτεται της δημόσιας ασφάλειας και υγείας.

 Όλα αυτά ενώ η κυβέρνησή του αποφάσισε να κόψει πόρους που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του νέου κορωνοϊού από δημόσια σχολεία όπου φοιτούν μαθητές από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και να αναδιανεμηθούν και στα πλούσια ιδιωτικά σχολεία. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ