Κοσμος

Ουκρανία: δημοψηφίσματα υπέρ της απόσχισης

 Κίεβο: Παράνομη η διοργάνωσή τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπέρ της απόσχισης τάχτηκαν χτες το 89% των ψηφοφόρων στο Ντόνετσκ και το 95% στο Λουγκάνσκ, ανακοίνωσαν χτες πηγές προσκείμενες στους φιλορώσους αυτονομιστές των περιοχών αυτών της Ανατολικής Ουκρανίας,  ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα παράνομα.

Ειδικότερα: «Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε. Οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν εδώ είπε ο κ. Ρομάν Λιάγκιν, επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ. Από τη μεριά του, το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε τ΄ αποτελέσματα παράνομα, «με τα ψηφοδέλτια βουτηγμένα στο αίμα».

Σύμφωνα με άτυπες δηλώσεις φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών, οι περιοχές θα σχηματίσουν δικό τους στρατό και γενικά δημόσια διοίκηση, χωρίς πάντως να είναι σαφές αν θα ζητήσουν αυτονομία μέσα στην Ουκρανία , ανεξαρτησία ή ένωση με τη Ρωσία.

Κινήσεις ρωσικών σρατευμάτων δεν παρατηρούνται στα σύνορα. Σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπως στο Σαλβιάνσκ, η ένταση και οι μάχες προχωρούν. Ταυτόχρονα, εξελίσσονται ποικίλες διπλωματικές πρωτοβουλίες, σε μια προσπάθεια ν΄ αποφευχθεί ο γενικευμένος εμφύλιος. 

Μ.Φ.