Κοσμος

Δολοφονία Κασόγκι: Η τελική απόφαση του δικαστηρίου στο Ριάντ

Αναιρέθηκαν πέντε θανατικές καταδίκες - Ποινές φυλάκισης σε 8 κατηγορούμενους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζαμάλ Κασόγκι
Τζαμάλ Κασόγκι © EPA/ STR

Ποινές- χάδι για τους 8 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Την τελική απόφασή του για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Το δικαστήριο καταδίκασε οκτώ άτομα σε ποινές φυλάκισης από επτά έως 20 χρόνια, αναθεωρώντας την καταδίκη σε θάνατο σε πέντε εξ αυτών που είχε αποφασίσει άλλο δικαστήριο.

Στους πέντε είχε ήδη δώσει χάρη ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που φέρεται να είναι αυτός που έδωσε την εντολή της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου SPA, το κρατικό δίκτυο Al Ekhbariya TV και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, το δικαστήριο καταδίκασε πέντε κατηγορούμενους σε ποινή φυλάκισης 20 ετών, ένας κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκισης.

Το δικαστήριο μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φρικιαστική δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, το πτώμα του οποίου ακόμη δεν έχει βρεθεί, δεν ήταν προμελετημένη.

Η δίκη έγινε αντικείμενο σφοδρή κριτικής από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους παρατηρητές, κυρίως γιατί δεν βρέθηκε μεταξύ των ενόχων κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ούτε ως ιθύνων νους της δολοφονίας ή ηθικός αυτουργός, τονίζοντας ότι η ετυμηγορία δεν ήταν ανεξάρτητη ή ανεπηρέαστη από πιέσεις.

Να σημειωθεί ότι η δικαστική απόφαση εκδόθηκε έπειτα και από τη δήλωση των παιδιών του Τζαμάλ Κασόγκι τον Μάιο ότι «έχουν συγχωρέσει» τους δολοφόνους του πατέρα τους, ενώ έγινε γνωστό ότι έχουν λάβει και αποζημίωση για ηθική βλάβη.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ