Κοσμος

Δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης σε κλίμα πολέμου

Η ανατολική Ουκρανία οδηγείται στην «αυτοκαταστροφή», λέει το Κίεβο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί προσέρχονται στις κάλπες για το δημοψήφισμα που διοργανώνουν φιλορώσοι αυτονομιστές σε δύο περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρα με την κυβέρνηση στο Κίεβο αλλά και τη Δύση να καταδικάζουν τη διαδικασία. οι Ουκρανοί πολίτες στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των περιοχών τους, αν θα προχωρήσουν σε κινήσεις ανεξαρτησίας ή θα συνεχίσουν να είναι τμήματα της Ουκρανίας. Η κεντρική ηγεσία της Ουκρανίας καταδικάζει την εκλογική διαδικασία και υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει στην «αυτοκαταστροφή» των εν λόγω περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η ηγεσία της Ρωσίας απηύθυνε έκκληση για αναβολή του δημοψηφίσματος.

n

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ενόπλων αυτονομιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες σφοδρές μάχες εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε προάστια του Σλαβιάνσκ, το οποίο παραμένει περικυκλωμένο από δυνάμεις του ουκρανικού στρατού στο πλαίσιο της επονομαζόμενης «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης κατά των αυτονομιστών. Στο λιμάνι της Μαριούπολης τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών.

n

Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν ότι η πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές και είναι έτοιμοι για τη διαδικασία. Εκατομμύρια ψηφοδέλτια περιμένουν τους ψηφοφόρους και η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει τη συμμετοχή στις κάλπες από την οποία θα κριθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι αγνόησαν την έκκληση του προέδρου Πούτιν να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα.

Το αποτέλεσμα θα έχει δυνητικά ιστορικές συνέπειες και γι’ αυτό είναι στο επίκεντρο της προσοχής των 45εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας αλλά και των μεγάλων δυτικών δυνάμεων. «Στηρίζετε την κίνηση αυτοδιάθεσης του Ντονέτσκ/ Λουγκάνσκ;» είναι το ερώτημα που τίθεται στους ψηφοφόρους, ενώ οι διοργανωτές δηλώνουν έτοιμοι για ακόμα ένα δημοψήφισμα τον Μάιο για την προσάρτηση των περιοχών τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το δημοψήφισμα διενεργείται χωρίς την παρουσία ανεξάρτητων ή διεθνών παρατηρητών.

n

Σε περιοχές που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες εθελοντές θα είναι υπεύθυνοι «για να διατηρήσουν την τάξη και να αποτρέψουν ταραχές». Ο φόβος του Κιέβου και των δυτικών δυνάμεων είναι μια επανάληψη του σεναρίου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία μετά από ένα παρόμοιο δημοψήφισμα, που ουσιαστικά οδήγησε στη χειρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν το δημοψήφισμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, να προειδοποιούν τη Ρωσία για την επιβολή νέων κυρώσεων.