Κοσμος

Κράιστσερτς: Ισόβια κάθειρξη στον μακελάρη

Είχε δολοφονήσει 51 ανθρώπους ανοίγοντας πυρ σε δύο ισλαμικά τεμένη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο μακελάρης του Κράιστστσερτς, Μπρέντον Τάραντ
Ο μακελάρης του Κράιστστσερτς, Μπρέντον Τάραντ © EPA/Martin Hunter

Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας επέβαλε ισόβια κάθειρξη στον μακελάρη του Κράιστσερτς, που είχε δολοφονήσει 51 ανθρώπους στις 15 Μαρτίου 2019.

Ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους επέβαλε στον μακελάρη του Κράιστσερτς το δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας. Ο Μπρέντον Τάραντ στις 15 Μαρτίου 2019 είχε δολοφονήσει 51 ανθρώπους ανοίγοντας πυρ σε δύο ισλαμικά τεμένη την ώρα της προσευχής της Παρασκευής.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τόσο βαριά ποινή στην ιστορία της χώρας. Η σφαγή ήταν η χειρότερη που έχει διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Μπρέντον Τάραντ, υπήκοος Αυστραλίας, 29 ετών, με ακροδεξιά πολιτική ταυτότητα, ομολόγησε την ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες για 51 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, 40 απόπειρες δολοφονίες από πρόθεση και διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο δράστης φόραγε κάμερα και αναμετέδωσε ζωντανά τη σφαγή στα δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς μέσω Facebook.

Συνήγοροι του δράστη ενημέρωσαν ότι ο εντολέας τους δεν θέλει να υποβληθεί ένσταση για την ποινή που του επιβλήθηκε.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η κεντροαριστερή πολιτικός Τζασίντα Αρντέρν, χαιρέτισε σήμερα την καταδίκη σε ισόβια, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισής του υπό όρους, του δράστη της σφαγής σε δύο τεμένη της Κράιστσερτς, του 29χρονου αυστραλού ακροδεξιού Μπρέντον Τάραντ, ευχόμενη να ζήσει μια ζωή «πλήρους και απόλυτης σιωπής».

«Το τραύμα της 15ης Μαρτίου δεν είναι εύκολο να θεραπευτεί, αλλά σήμερα ελπίζω πως είναι η τελευταία φορά που είμαστε αναγκασμένοι να ακούσουμε ή να προφέρουμε το όνομα του τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος» γι’ αυτό, είπε η Αρντέρν και έκρινε ότι αυτό το οποίο «του αξίζει» είναι «μια ζωή πλήρους και απόλυτης σιωπής».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ