Κοσμος

Τι έκανε ο Ερντογάν και προκάλεσε οργή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στην οποία γίνεται λόγος για «απομόνωση της Τουρκίας»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οργισμένη ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την κίνηση του Ερντογάν να υποδεχτεί την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία.

Δεν κρύβει την ενόχλησή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποδεχτεί στην Τουρκία την ηγεσία της Χαμάς.

Η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας στα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί ότι η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στη Χαμάς οδηγεί σε απομόνωση την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της Χαμάς, ανάμεσά στους οποίους ήταν και ο Ισμαήλ Χανίγια, προκαλώντας έτσι και την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται έντονα στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φιλοξένησε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου 2020» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Ερντογάν και τη Χαμάς.

Και προσθέτει: «Η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενήθηκαν από τον πρόεδρο Ερντογάν είναι Ειδικά Χαρακτηρισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες. Το αμερικανικό πρόγραμμα ανταμοιβής για τη δικαιοσύνη αναζητά πληροφορίες για ένα από τα άτομα για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές».

«Η συνεχιζόμενη προσέγγιση του προέδρου Ερντογάν σε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία φέτος μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2020» καταλήγει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία εκφράζεται η έντονη ενόχληση των ΗΠΑ για την κίνηση του Ερντογάν να υποδεχτεί στην Τουρκία ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ