Κοσμος

Κολομβία: Η στιγμή που απεγκλωβίζονται ζωντανοί ανθρακωρύχοι

Είχαν παγιδευτεί στα έγκατα της γης για πέντε ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζωντανοί από ορυχείο στην Κολομβία βγήκαν τρεις ανθρακωρύχοι - Παρέμειναν στα έγκατα της γης για 5 ημέρες
Ζωντανοί από ορυχείο στην Κολομβία βγήκαν τρεις ανθρακωρύχοι - Παρέμειναν στα έγκατα της γης για 5 ημέρες © YouTube

Τρεις ανθρακωρύχοι στην Κολομβία απεγκλωβίζονται ζωντανοί από ορυχείο έπειτα από 5 ημέρες - Δείτε τη συγκινητική στιγμή.

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η στιγμή που τρεις παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι στην Κολομβία βγαίνουν ζωντανοί από ορυχείο έπειτα από 5 ημέρες.

Για τον απεγκλωβισμό τους οι διασώστες στην Κολομβία έδωσαν μάχη με τον χρόνο, καταφέρνοντας τελικά να τους βγάλουν ζωντανούς από το ορυχείο.

Ο Μανουέλ Σάντσεζ, ο Εντουάρντο Ματέους και ο Αντόνιο Σάλας παγιδεύτηκαν σε ορυχείο άνθρακα στην ορεινή κοινότητα Λενγκουαζάκουε, στο βορειοανατολικό τμήμα της Κολομβίας, περίπου 116 χλμ. ανατολικά από την Μπογκοτά. Η απίστευτη περιπέτειά τους ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020, όταν και παγιδεύτηκαν σε βάθος 27 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Η σήραγγα που ακολουθούσαν, κατέρρευσε με αποτέλεσμα ο δρόμος προς την έξοδο να έχει μπλοκαριστεί.

Όταν οι διασώστες κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν την Κυριακή 23 Αυγούστου 2020 και ήταν έτοιμοι να τους βγάλουν στην επιφάνεια, είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία τους: Φορούσαν ειδικά προστατευτικά ρούχα και μαύρα γυαλιά. Στην έξοδο τούς περίμεναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και διάφοροι επίσημοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε. Έξω από το ορυχείο στην Κολομβία, μέσα στο οποίο είχαν παγιδευτεί οι τρεις ανθρακωρύχοι, είχε δημιουργηθεί ένα κινητό «νοσοκομείο» και κέντρο διάσωσης, με πυροσβέστες, αστυνομικούς, μέλη του Ερυθρού Σταυρού και στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας και της Μονάδας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

«Δόξα τω Θεώ, αντέξαμε. Παίρναμε θάρρος ο ένας από τον άλλο αλλά και από τους συναδέλφους μας απ’ έξω» δήλωσε συγκινημένος ο 40χρονος ανθρακωρύχος Ματέους σε τοπικά ΜΜΕ, γνωστοποιώντας ότι οι διασώστες τούς έστειλαν τρόφιμα και νερό μέσω ενός σωλήνα.

«Εγκλωβιστήκαμε και δεν υπήρχε διέξοδος. Γυρίσαμε πίσω, πήγαμε μέχρι το βάθος του ορυχείου, αλλά τίποτε. Υπήρχαν δύο μάνικες, η μία για πεπιεσμένο αέρα και μια άλλη, την οποία έκοψα και άρχισα να φωνάζω από το στόμιό της. Τότε μου απάντησαν» θυμήθηκε ο Σάντσεθ, ο οποίος παγιδεύτηκε με τους άλλους δύο ανθρακωρύχους στο ορυχείο στην Κολομβία για 5 ημέρες.

Three trapped Colombia miners rescued after multiple-day ordeal

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ