Κοσμος

ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν στη μείωση των δασμών

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια - Τι προβλέπει το πακέτο μέτρων στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση δασμών στις εξαγωγές
Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση δασμών στις εξαγωγές © Pixabay

ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για τη μείωση δασμών στις εξαγωγές - Τι προβλέπεται βάσει του πακέτου μέτρων που ανακοινώθηκε - Οι πρώτες δηλώσεις.

Σε ιστορική συμφωνία που μειώνει τους δασμούς στις εξαγωγές κατέληξαν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ανακοινώσεις για την ιστορική συμφωνία, με την οποία μειώνονται οι δασμοί στις εξαγωγές, έγιναν την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ και ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φιλ Χόγκαν ανακοίνωσαν συμφωνία για ένα πακέτο δασμολογικών μειώσεων. Μέσω αυτού του πακέτου μέτρων αναμένεται να αυξηθεί η πρόσβαση στην αγορά για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι μειώσεις δασμών είναι οι πρώτες που διαπραγματεύτηκαν και συμφώνησαν οι ΗΠΑ με την ΕΕ εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΕ θα καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων αστακού -φρέσκων και κατεψυγμένων- από τις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων από τις ΗΠΑ στην ΕΕ ξεπέρασαν τα 111 εκατομμύρια δολάρια το 2017.

Οι δασμοί αυτοί καταργούνται αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2020 και για μια περίοδο 5 ετών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κινήσει αμέσως διαδικασίες με στόχο τη μόνιμη αλλαγή των τιμολογίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν κατά 50% τους δασμολογικούς συντελεστές σε ορισμένα προϊόντα που εξάγονται από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων έτοιμων γευμάτων, ορισμένων κρυστάλλινων γυάλινων σκευών, παρασκευών επιφανειών, προωθητικών σκονών, αναπτήρων και τμημάτων αναπτήρων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι μειώσεις των τιμολογίων των ΗΠΑ θα ισχύουν επίσης αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2020.

Συμφωνία «win-win» για μείωση δασμών στις εξαγωγές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

«Στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία θα φέρει θετικά αποτελέσματα στις οικονομίες τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφεραν από κοινού ο εκπρόσωπος Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ και ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φιλ Χόγκαν.

«Σκοπεύουμε αυτό το πακέτο μείωσης των δασμών να σηματοδοτήσει μόνο την αρχή μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε πρόσθετες συμφωνίες, οι οποίες δημιουργούν πιο ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαίο διατλαντικό εμπόριο» πρόσθεσαν.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ