Κοσμος

ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Θετική αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Όλα τα κράτη πρέπει να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για τα όριο θαλάσσιας δικαιοδοσίας» σημείωσε εκπρόσωπός του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Θετική αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η «ιστορική» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ - Οι υπογραφές έπεσαν στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι © MfaEgypt

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Με εξαιρετικά θετικό πρόσημο χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπως ακριβώς έπραξαν Ελλάδα και Αίγυπτος.

Πώς φθάσαμε στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ - Τι μηνύματα στέλνει στην Τουρκία

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση που στέλνει η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ είναι πως «η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες».

Ο χάρτης με τις ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Κάιρο
Οι διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν: «Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».

Πώς βγαίνει κερδισμένη η Ελλάδα από τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο 

  • «Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά τη συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
  • Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
  • Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
  • Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
  • Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου.
  • Αποτελεσματική ενέργεια που "ενταφιάζει" το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
  • Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
  • Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
  • Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει τη συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο  η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.
  • Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.
  • Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτήν την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.
  • Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
  • Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή, αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.
  • Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο» καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές για τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου για την ΑΟΖ.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ που υπεγράφη στο Κάιρο, σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ειδικότερα, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μάλτα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, εκτιμώντας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν στο Κάιρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα και προσβάλει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης.

«Κοιτάξαμε τις συντεταγμένες, όμως, δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Από τις συντεταγμένες, διαπιστώσαμε πως (η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ) παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης» εκτίμησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Και πρόσθεσε: «Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη, για εμάς είναι ανύπαρκτη».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ