Κοσμος

TAZ: Η Τουρκία παραπαίει ανάμεσα στη Μόσχα και τη Ουάσινγκτον

Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρωταγωνιστούν σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/ © EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Η γερμανική εφημερίδα TAZ φιλοξενεί μία ανάλυση για τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Η FAZ σχολιάζει τη συνάντηση Μακρον- Μέρκελ

Η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία πρωτοστατεί στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου την Παρασκευή

Σύμφωνα με το δίκτυο της Deutsche Welle, η ΤΑΖ φιλοξενεί μια ανάλυση για την ελληνοτουρκική ένταση και ο Γιούργκεν Γκόντσλιχ, επί είκοσι χρόνια ανταποκριτής της εφημερίδας στην Τουρκία σημειώνει:

«Ως μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τώρα μια απομονωμένη Τουρκία, η οποία παραπαίει ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και παρουσιάζεται με μια νέα εθνικιστική ένταση ως μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι με την κάλυψη της ΕΕ και ιδίως της Γαλλίας, δεν χρειάζεται να κάνει συμβιβασμούς. Αυτό είναι που κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν νομική και πολιτική διάσταση. Δεν μπορούν να επιλυθούν απλώς εμμένοντας, όπως κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στις υποτιθέμενες νόμιμες θέσεις της που καλύπτονται από το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Πρώτον, τα κυρίαρχα δικαιώματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα και δεύτερον, οι νομικές λύσεις είναι δυνατές μόνο εάν και οι δύο πλευρές έχουν την πολιτική βούληση να συμφωνήσουν».

Οι αντιδράσεις Γαλλίας – Γερμανίας

Την ίδια στιγμή, στη συνάντηση που είχαν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στη θερινή κατοικία του στη νότια Γαλλία αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

H συζήτηση περιελάμβανε και την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο και η εφημερίδα γράφει:

«Υπήρξαν αποκλίσεις στην αντίληψη όσον αφορά την επικινδυνότητα της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά την αυξημένη παρουσία του γαλλικού στόλου, η οποία στόχο να λειτουργήσει προειδοποιητικά απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο, ο Μακρόν θέλει να υποστηρίξει τη γερμανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει η βούληση για στενό συντονισμό με τη Γερμανία».

«Οι προσεγγίσεις μας είναι συχνά διαφορετικές αλλά ο στόχος μας είναι ο ίδιος». Η Καγκελάριος τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές αλλά ότι είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί η ένταση και να προωθηθεί η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Μακρόν συμφώνησε στο αίτημα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. “Έχουμε πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες”, είπε η Μέρκελ χαμογελώντας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο Παρίσι και Βερολίνο αντιδρούν τόσο διαφορετικά στις κρίσεις».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ