Κοσμος

Πούτιν: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Εμβολιάστηκε η κόρη του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντιμίρ Πούτιν
Βλαντιμίρ Πούτιν (Φωτογραφία: EPA)

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δημιουργήθηκε στο ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι το υπουργείο Υγείας της χώρας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού,  ενώ ανέφερε επίσης πως η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον Πούτιν μετά τον εμβολιασμό η κόρη του ανέβασε λίγο πυρετό, κάτι που όμως δεν κράτησε πολύ. Το εμβόλιο δημιουργήθηκε στο ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας και δοκιμάζεται σε ανθρώπους περίπου 2 μήνες.

Όπως ανέφερε, έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο να τον κρατά ενήμερο για το εμβόλιο, ενώ σημείωσε ότι γνωρίζει πως «λειτουργεί αποτελεσματικά» και «δημιουργεί σταθερή ανοσία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα μπορέσει σύντομα να αρχίσει μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προ ημερών είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με εκπρόσωπό του να δηλώνει πως για να υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πρέπει οι δοκιμές για το εμβόλιο να περάσουν από διάφορα στάδια και αυτό χρειάζεται χρόνο για να γίνει.

Ο ΠΟΥ με λίστα που ανάρτησε στις 31 Ιουλίου κατέγραψε τα 26 εργαστήρια που διεξάγουν έρευνες για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη λίστα το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει περάσει ακόμη στο δεύτερο στάδιο δοκιμών, άρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, από τη στιγμή που ακόμη δεν έχει μπει το εν λόγω εμβόλιο στην 3η και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν παρενέργειες.

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 4.945 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 897.599 –ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από COVID-19 αυξήθηκε σε 15.131 αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ