Κοσμος

Τουρκία: «Ανέντιμη η Ελλάδα, παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας»

Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες νότια από το Καστελόριζο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τουρκία έστειλε νότια από το Καστελόριζο το Oruc Reis, συνοδεία πολεμικών πλοίων
Η Τουρκία έστειλε νότια από το Καστελόριζο το Oruc Reis, συνοδεία πολεμικών πλοίων © EPA/RAMZI HAIDAR

Τουρκία για Oruc Reis και έρευνες νότια από το Καστελόριζο: «Θα απογοητευτούν πικρά όσοι νομίζουν ότι είναι μόνοι ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο».

Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε η Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες νότια από το Καστελόριζο.

Όπως ανέφερε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «θα απογοητευτούν πικρά όσοι νομίζουν ότι είναι μόνοι ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο, βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση».

Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ: «Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη "σατανική" συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα». 

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για το Oruc Reis και τις έρευνες νότια από το Καστελόριζο

«Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, εντός της υφαλοκρηπίδας του ερευνητικού μας σκάφους Oruç Reis και εντός των περιοχών αδειών που παραχωρήθηκαν στην TPAO (κρατική  τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία)  από την κυβέρνησή μας το 2012, τέθηκε σε αναστολή για λίγο μετά από εντολή του προέδρου μας.

» Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση.

» Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα. Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας. 

» Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Εκείνοι που ενεργούν με την αντίληψη "Είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης" της Μεσογείου θα απογοητευτούν πικρά.

» Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα.

» Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας εάν είναι απαραίτητο. Φυσικά δεν επιτρέπεται η στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ