Κοσμος

Έκρηξη στη Βηρυτό: Διαψεύδει η Χεζμπολάχ ότι είχε όπλα στο λιμάνι

Ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα» δηλώνει: «Δεν υπήρχε οτιδήποτε δικό μας εκεί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό © EPA/AL-MANAR TV GRAB

Έκρηξη στη Βηρυτό: Τι απαντά ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στις φήμες ότι η οργάνωση είχε αποθηκευμένα όπλα και πυραύλους στο λιμάνι.

Κατηγορηματικά διαψεύδει η Χεζμπολάχ ότι είχε αποθηκευμένα όπλα στο λιμάνι της Βηρυτού, όταν σημειώθηκε η φονική έκρηξη.

Από την τρομακτική έκρηξη στη Βηρυτό έχουν χάσει τη ζωή τους 154 άνθρωποι και περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν.

Οι άστεγοι υπολογίζονται σε 100.000 - 150.000, καθώς τουλάχιστον 300.000 κατοικίες υπέστησαν υλικές ζημιές από το ωστικό κύμα μετά την τρομακτική έκρηξη στη Βηρυτό, που μετέτρεψε σε βομβαρδισμένο τοπίο ολόκληρες συνοικίες.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, «διέψευσε κατηγορηματικά» ότι η οργάνωσή του είχε «μια αποθήκη όπλων» στο λιμάνι της Βηρυτού, όταν σημειώθηκε η φονική έκρηξη. «Διαψεύδω εντελώς, κατηγορηματικά, ότι υπήρχε οτιδήποτε δικό μας στο λιμάνι, ούτε αποθήκη με όπλα, ούτε αποθήκη με πυραύλους (…) ούτε μία βόμβα, ούτε μία σφαίρα, ούτε νιτρική (αμμωνία)» τόνισε ο Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του, μετά τις κατηγορίες που διατύπωσαν ορισμένα ΜΜΕ εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης με τη μεγάλη επιρροή στον Λίβανο.

Ο Νασράλα είπε ακόμη ότι η τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσα ήταν «ένα μοναδικό γεγονός» στη σύγχρονη ιστορία της και πως απαιτείται ενότητα και ψυχραιμία και όχι πολιτικοποίηση του θέματος. Επαίνεσε εξάλλου την αλληλεγγύη που δείχνουν οι άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια «ευκαιρία» για τον Λίβανο που ήδη ήταν αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική κρίση.

«Θεωρούμε θετική κάθε βοήθεια και κάθε έκφραση συμπαράστασης απέναντι στον Λίβανο και κάθε επίσκεψη στον Λίβανο αυτές της ημέρες, κυρίως αν εντάσσεται στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Beirut before and after: drone footage shows devastation caused by explosion

Χεζμπολάχ για έκρηξη στη Βηρυτό: Να ανατεθεί η έρευνα στον στρατό

«Αν ο στρατός χαίρει της εμπιστοσύνης όλων των Λιβανέζων και των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτικών ηγετών, τότε αναθέστε του να διεξάγει την έρευνα και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, αν λέτε ότι του έχετε εμπιστοσύνη» ξεκαθάρισε ο Νασράλα, μιλώντας για τις έρευνες και την απόδοση ευθυνών.

«Αν, στο θέμα αυτό, το κράτος και η πολιτική τάξη, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, είτε για την αντιπολίτευση, δεν καταφέρουν να έχουν αποτελέσματα στην έρευνα και δεν καταφέρουν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους ευθύνονται, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα να οικοδομήσουμε κράτος στον Λίβανο» κατέληξε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Beirut explosion: footage shows massive blast shaking Lebanon's capital

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ