Κοσμος

Ο σενιόρ Μέντσο και το νοσοκομείο

Ποια είναι η δράση του αρχηγού μιας «από τις 5 πιο βίαιες, εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις παγκοσμίως»

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Nemesio Oseguera Ramo, γνωστός ως «Ελ Μέντσο»

Μεξικό: Ο Nemesio Oseguera Ramo, γνωστός και ως «Ελ Μέντσο», ένας από τους πιο επιζητούμενος ανθρώπους παγκοσμίως, έχει χτίσει νοσοκομείο για προσωπική χρήση

Αν στην Ευρώπη η πραγματικότητα πνίγει τη φαντασία, στη Λατινική Αμερική η πραγματικότητα υπερβαίνει κατά πολύ τη φαντασία.

Για αυτό ελάχιστοι στο Μεξικό εξεπλάγησαν διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα την περασμένη εβδομάδα που αφορούσαν τον Nemesio Oseguera Ramo, γνωστό ως «Ελ Μέντσο», αρχηγό της πιο αιματοβαμμένης πανίσχυρης συμμορίας («καρτέλ») ναρκωτικών της χώρας, Cartel Jalisco Nueva Generación (CJNG)

Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα ο επικηρυγμένος από την υπηρεσία διώξεως ναρκωτικών των ΗΠΑ, DEA, για 10 εκατομμύρια δολάρια, Ελ Μέντσο, είχε χτίσει ένα πολυτελές νοσοκομείο για προσωπική του χρήση προκειμένου να διαχειρίζεται το πρόβλημα υγείας που έχει (πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια). Το οίκημα ήταν τοποθετημένο σε μία αγροτική περιοχή κοντά στο 200 κατοίκων χωριό Alcíhuatl.

Así es el hospital privado del líder del Cártel Jalisco Nueva Generación | Noticias Telemundo

Το γεγονός ότι ένας από τους πιο επιζητούμενος ανθρώπους, όχι μόνο στο Μεξικό αλλά και παγκοσμίως, είχε χτίσει ένα ολόκληρο νοσοκομείο για προσωπική του χρήση κάτω από τις μύτες των αρχών κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα βιβλίου του Gabriel Garcia Marques.

Ήδη στα τέλη Ιουνίου η οργάνωση είχε απασχολήσει την επικαιρότητα όταν 25 κομάντος της με βαρύ οπλισμό επιτέθηκαν στην πόλη του Μεξικού εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον αρχηγό της αστυνομίας της πρωτεύουσας. Στην επίθεση ο επέζησε μεν ο μεξικανός αξιωματούχος αλλά σκοτώθηκαν δύο συνεργάτες του και μία μικροπωλητής που είχε την ατυχία να βρίσκεται σε λάθος σημείο τη λάθος ώρα. Μια εβδομάδα πριν τα κομάντο της εκτέλεσαν ένα δικαστικό και τη γυναίκα του. Στις 16 Ιουλίου η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που παρουσίαζε μια παρέλαση φορτηγών στα οποία επέβαιναν οι μαχητές της με βαρύ οπλισμό ενώ ζητωκραύγαζαν υπέρ του αρχηγού. 

México: Cártel de Jalisco exhibe su arsenal

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2010 και η ανάπτυξή της υπήρξε εντυπωσιακή. Είναι ίσως η μόνη εγκληματική οργάνωση που έχει καταφέρει να έχει παρουσία σε όλη τη χώρα και τώρα πια και εκτός αυτής, όπως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η ανάπτυξή της οφείλεται κυρίως στο μάρκετινγκ του τρόμου που προκαλούν οι ενέργειές της. Σύμφωνα με την έκθεση της DEA, «πρόκειται για μία από τις 5 πιο βίαιες, εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις παγκοσμίως». Μαζικοί τάφοι, διαμελισμένα πτώματα, βασανιστήρια των αντιπάλων είναι οι συνήθεις νοηματικοί συσχετισμοί που κάνει κανείς όταν γίνεται αναφορά στην CJNG. Έτσι η ομάδα προέβη στη μαζική εκτέλεση 35 ατόμων το 2015 στην Veracruz, ενώ μια εβδομάδα αργότερα ανακαλύφθηκαν άλλα 30 πτώματα - θύματα της ίδιας οργάνωσης σε έναν κρυφό τάφο στην ιδία περιοχή. Toν Απρίλη του 2019 CJNG εκτέλεσε 14 άτομα στην επαρχία Minatitlán κ.λπ. κ.λπ.

Ένα άλλο στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι δεν διστάζει να έρχεται σε σύγκρουση με τις κρατικές αρχές. Έτσι τον Μάρτιο του 2015 η CJNG εκτέλεσε 5 ομοσπονδιακούς αστυνομικούς ενώ έναν μήνα αργότερα στο Jalisco παγίδευε και δολοφόνησε 15 μέλη της τοπικής αστυνομικής δύναμης. Για να φτάσουμε στον Μάιο του 2015 όταν κατέρριψε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο χρησιμοποιώντας ένα RPG που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των 5 στρατιωτών που αποτελούσαν το πλήρωμα.

Από την άλλη πλευρά, παρά την τάση της CJNG για ενέργειες υψηλής εμβέλειας. ο Ελ Μέντσο διατηρεί πολύ χαμηλό προφίλ και αποφεύγει κάθε δημοσιότητα. Απ’ αυτή τη σκοπιά δεν έχει πολλά κοινά με τον Pablo Escobar ή τον El Chapo που πάντοτε καλλιεργούσαν ένα «φιλολαϊκό» και εξωστρεφές προφίλ.

Όσον αφορά στην καθαρά επιχειρηματική πλευρά της οργάνωσης, η CJNG προωθεί στις ΗΠΑ κοκαΐνη, μαριχουάνα και συνθετικά οπιούχα (φεντανίλ), αν και ενίοτε ασχολείται και με τη διακίνηση όπλων, γυναικών, την κλοπή και λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, τις απαγωγές, τους εκβιασμούς κ.λπ. -με άλλα λόγια δραστηριότητες που, ανεξάρτητα επιδημιών, σεισμών και κατακλυσμών, παραμένουν πάντοτε κερδοφόρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ