- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βηρυτός: Εντοπίστηκε στην Κύπρο ο ιδιοκτήτης του πλοίου - βόμβα
Ο επιχειρηματίας απάντησε σε σειρά ερωτημάτων από τις Αστυνομικές Αρχές σχετικά με το επίμαχο φορτίο
Ο Ρώσος φερόμενος ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus, με την νιτρική αμμωνία, το οποίο προκάλεσε την κασταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό, εντοπίστηκε στην Κύπρο
Στη Λεμεσό εντοπίστηκε από τις Αστυνομικές Αρχές Κύπρου, σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη 06/08), ο Ρώσος φερόμενος ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus, με την νιτρική αμμωνία, το οποίο προκάλεσε την κασταστροφική έκρηξη και σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 145 ανθρώπους, στη Βηρυτό.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο επιχειρηματίας απάντησε σε σειρά ερωτημάτων από τις Αστυνομικές Αρχές σχετικά με το επίμαχο φορτίο, έπειτα από αίτημα των Αρχών του Λιβάνου και οι απαντήσεις θα αποσταλούν στο Λίβανο τις επόμενες ώρες.
Η Αστυνομία Κύπρου δεν έχει μέχρι στιγμής το παραμικρό επίσημο αίτημα για προσαγωγή, σύλληψη ή έκδοση του εν λόγω επιχειρηματία, ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Ρώσος δεν είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, το πλοίο δεν είναι εγγεγραμμένο στην βάση δεδομένων της Κύπρου, ενώ ούτε η φορολογική του βάση βρίσκεται επί Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τι ξέρουμε για το πλοίο - βόμβα, Rhosus
Το φορτηγό πλοίο Rhosus, το οποίο θεωρείται ότι μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, είναι ιδιοκτησίας μιας βουλγαρικής εταιρείας, δήλωσε σήμερα στο Sputnik ο Νικολάι Σουκάνοφ, ο επικεφαλής του περιφερειακού παραρτήματος της Ένωσης Ρώσων Ναυτικών.
Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, η έκρηξη που συγκλόνισε την Τρίτη το λιμάνι της πρωτεύουσας, προκλήθηκε από την ακατάλληλη φύλαξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, που είχαν κατασχεθεί το 2014 από το Rhosus, το οποίο έφερε σημαία Μολδαβίας, κατευθυνόταν στην Αφρική και υπέστη βλάβη.
"Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, από τον Αύγουστο του 2014, ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η βουλγαρική Briar Wood Corporation, η οποία είναι καταγεγραμμένη ως ιδιοκτήτρια. Όταν χρησιμοποιείται μια 'σημαία ευκαιρίας', ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου είναι δύσκολο να βρεθεί (Σ.τ.Σ: σημαία ευκαιρίας ή σημαία ευκολίας, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο ΟΟΣΑ το 1959, χαρακτηρίζεται η σημαία κάποιων χωρών, οι νόμοι των οποίων επιτρέπουν και επί της ουσίας διευκολύνουν τα νηολογημένα υπό τη σημαία τους πλοία ξένης πλοιοκτησίας). Τα έγγραφα συντάσσονται με τρόπο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του πλοίου να θεωρηθεί υπεύθυνος... Αν υπήρχε ανάγκη να βρεθεί ο αληθινός ιδιοκτήτης, δεν θα βρισκόταν το όνομά του μέσα από τα επίσημα έγγραφα", εξήγησε ο Σουκάνοφ.
Το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι το πλοίο Rhosus, ιδιοκτησίας της εταιρείας Teto Shipping Ltd., κρατήθηκε τον Ιούλιο του 2013 στο λιμάνι της ισπανικής πόλης Σεβίλλη, από την οργάνωση του Μνημονίου των Παρισιών (Paris MoU). Το ΜΣ του Παρισιού είναι μια διοικητική συμφωνία μεταξύ 27 Λιμενικών Αρχών και καλύπτει τα ύδατα των ευρωπαϊκών παράκτιων κρατών και τη βορειοατλαντική λεκάνη από τη Βόρεια Αμερική προς την Ευρώπη.
Σκοπός της είναι να σταματήσει τη λειτουργία των υποβαθμισμένων πλοίων μέσω ενός εναρμονισμένου συστήματος ελέγχου από το κράτος λιμένα. Πάνω από 18.000 επιθεωρήσεις διενεργούνται ετησίως επί αλλοδαπών πλοίων στους λιμένες του ΜΣ και διασφαλίζουν ότι τα πλοία αυτά ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, την ασφάλεια και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, καθώς και ότι τα μέλη του πληρώματος έχουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.
"Εύλογα η Βηρυτός έδωσε προσοχή στην κατάσταση του πλοίου, διαπίστωσε τεχνικής φύσης ζητήματα και ανέφερε ότι ήταν απαραίτητο να επανέλθει στο φυσιολογικό η κατάσταση του Rhosus, αλλά ο ιδιοκτήτης του πλοίου απάντησε ότι δεν είχε χρήματα, εγκατέλειψε το πλοίο και στη συνέχεια οι αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν το φορτίο του στην αποθήκη", κατέληξε ο Σουκάνοφ.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ίλια Ρεμέσλο συνελήφθη ως ύποπτος για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό
Υποστήριξε ότι η χώρα ακολούθησε «λανθασμένη πορεία» από τη δεκαετία του 1980
Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στα 13 κράτη-μέλη που πέτυχαν βελτίωση σε όλες τις συστάσεις
Άνιση μάχη με τις φλόγες για τους πυροσβέστες
Τα επόμενα βήματα μέχρι να αναλάβει την πρωθυπουργία
Mίλησαν στο CNN ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την απομάκρυνσή του
Η υπόθεση στραγγαλισμού και η σύλληψη δεκαετίες μετά
Βρέθηκε DNA του βρέφους πάνω στην ηλεκτιρκή συσκευή
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξανά υποψήφιος για την πρωθυπουργία
Ο ιός όμως δεν έχει νικηθεί ακόμα, σύμφωνα με αξιωματούχους
Το πλήρωμα επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Απίστευτες εικόνες από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ
Σκληρή κριτική στη νεαρή ακτιβίστρια για το σύνθημα στη μπλούζα της
Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Τα πλάνα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Έκτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών
Τα υπέρ και τα κατά των σκανδιναβικών σχολικών προγραμμάτων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.